Dieetkosten en de belastingaangifte

juli 5, 2022

Dieetkosten en de belastingaangifte

Het is weer maart en we mogen weer onze belastingaangifte doen. Voor de één een gemakkelijk klusje en voor de ander een hele opgave. Ik behoor tot die laatste groep, maar gelukkig heb ik een super accountant die dit voor mij doet. Schoenmaker houdt je bij je leest zullen we maar zeggen. Toch wil ik even een opmerking over je belastingaangifte maken. Je kan namelijk je dieetkosten als aftrekpost gebruiken bij je belastingaangifte.

Je hoeft geen bonnetjes te bewaren!

Dieetkosten

Jij hebt bijvoorbeeld het FODMap dieet gevolgd of eet glutenvrij. De producten die je moet kopen om dit dieet goed te volgen zijn duurder dan reguliere producten. Hierdoor ben jij meer geld kwijt aan je boodschappen dan iemand zonder PDS of coeliakie. Best oneerlijk toch? Dit is dan ook de reden waarom de belastingdienst je tegemoet wilt komen. Er zijn voor verschillende dieeten mogelijkheden om een vast gesteld bedrag af te trekken van je inkomsten.

Vroeger was het zo dat je het hele jaar alle bonnetjes moest gewaren en aan het iend van het jaar de balans opmaken. Vervolgens moest je al die bonnetjes ook nog bewaren voor het geval je controle kreeg. Op deze behoorlijke papierwinkel is een oplossing bedacht. Voor ieder dieet zijn vast bedragen vast gesteld.

Bewijsstuk

Als je gebruikt wilt maken van deze regeling van de belastingdienst moet je kunnen aantonen dat je het dieet hebt gevolgd of nog steeds volgt. Een arts of diëtist kan dit bewijsstuk voor je in orde maken. Rond deze tijd van het jaar krijg ik vaak berichtjes van mensen of ik zo’n bewijsstuk voor ze in orde wil maken. Vaak zijn dit mensen die ik helemaal niet ken en ook nooit begeleid hebt. Misschien dat andere diëtisten of artsen er anders over denken, maar in zo’n situatie schrijf ik geen bewijsstuk uit. Ik moet echt zeker weten dat je het dieet hebt gevolgd of nog steeds doet. Daarnaast vind ik het belangrijk om te weten hoe je dit hebt gedaan. Er wordt door de belastingdienst gevraagd naar een bevestiging en hoe kan ik een bevestiging geven van iets waar ik niet bij betrokken ben geweest?

Voor welke diëten mag je dieetkosten als aftrekpost opvoeren?

Voor best veel diëten mag je een bedrag aftrekken van je inkomsten. De afslankdiëten zoals een koolhydraatbeperking mogen helaas niet opgevoerd worden. Een dieet om aan te komen (energieverrijkt) mag dan weer wel. Ook als jij door een nierziekte alert moet zijn op je zoutintake, mag je een bedrag aftrekken. Als we het hebben over het FODMaP dieet, mag er 900 euro afgetrokken worden. Voor het glutenvrij dieet is dit 950 euro. Als je naast een glutenintollernatie ook een lactose intollerantie hebt, komt hier nog 100 euro bij.

Het is belangrijk om je te realiseren dat je dit geld niet handje contantje terug krijgt. Het is echt een aftrekpost waardoor je misschien net in een andere belastingschaal valt. Gebruik maken van deze regeling gaat je dus geen geld kosten, maar de kans is aanwezig dat het je wat oplevert. Als je dit in je achterhoofd houdt, is iedere 50 euro besparing al heel erg fijn ?

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese? Inmiddels begeleid ik een aantal mensen die last hebben van gastroparese. Hoogtijd om hier eens wat meer over te schrijven dacht ik. Ik...

Wat te doen bij Obstipatie

Wat te doen bij Obstipatie

Obstipatie Obstipatie, constipatie of verstopping, het betekent allemaal hetzelfde; je kan niet naar de WC. Diarree is niet fijn maar obstipatie is ook...