Prikkelbare darm syndroom | PDS

Voor deze aandoening zijn er verschillende namen; IBS (Irritable Bowel Syndrom), spastische darm, PDS (Prikkelbaardarm syndroom). Echter, ze betekenen allemaal hetzelfde. Je hebt vaak of snel last van je darmen. Dit kan komen door bepaalde voedingsmiddelen of door bijvoorbeeld stress. Het verschil tussen de ziekte van Crohn en Colitis ulcersa is dat bij PDS er vaak nog andere klachten spelen. Hierbij kan je denken aan een opgeblazen gevoel of winderigheid. Ook voelen veel mensen met PDS een bepaalde vorm van verlichting als ze naar de WC zijn geweest. Hetgeen dat voor de problemen zorgde, ligt in de WC en de klachten zijn sterk verminderd of helemaal weg. Een ander verschil zit in de ontlasting zelf. Bij PDS kan er soms slijm bij de ontlasting zitten. Bij de andere ziektebeelden zie je vaak geen slijm, eerder een beetje bloed.

Wist je dat?

De meeste cliënten hebben onder begeleiding van mij een vermindering van hun klachten en antwoord op hun vraag binnen 6 tot 8 weken. Dit is 2 keer zo snel als de reguliere FODMaP methode!

Mee leren leven?

Echt niet! Tegenwoordig weten we steeds meer over PDS en wat er aan te doen is. Er is veel onderzoek naar gedaan om het leven met PDS te verbeteren. Inmiddels weten we dat het FODMaP dieet voor een grote verbetering kan zorgen. Hypnotherapie kan ook voor vermindering van de klachten zorgen. Er is namelijk een duidelijke link tussen stress en darmklachten. In de media is hier ook over geschreven.