Gastric bypass voor en na

Kamp jij al jaren met ernstig overgewicht en wil het afvallen maar niet lukken? Een gastric bypass, ook wel maagverkleinende operatie genoemd, is een ingreep die je kan helpen. Bij een gastric bypass wordt de maag verkleind, waardoor de inname van voedsel wordt beperkt. Een deel van de darm wordt omzeild (gebypassed) waardoor er minder energie en voedingsstoffen worden opgenomen. Een gastric bypass is niet zonder risico’s en doe je niet zomaar. Het vergt zowel voor- als achteraf jouw inzet, toewijding en doorzettingsvermogen.

Gastric bypass traject

Wie het traject in gaat van de gastric bypass, zal eerst in een voortraject serieus moeten kunnen aantonen dat hij of zij in het verleden een serieuze poging heeft gedaan om gewicht te verliezen, onder begeleiding van een dietist. Gedurende vier maanden ga je intensief aan de slag om je leefstijl aan te pakken. Zo krijg je inzicht in je eetgedrag en eetgewoontes. Het doel is om je kennis te vergroten en regelmaat aan te leren. Het zijn namelijk allemaal dingen die je na de operatie anders zult moeten doen. Ook bij Foodcare zien wij mensen in het voortraject tijdens de voorbereiding op de gastric bypass. Daarna kun je het behandelprogramma starten, bijvoorbeeld bij het Centrum Obesitas Noord-Nederland.

coeliakie en glutenovergevoeligheid

Gastric bypass herstel na de operatie

Na de ingreep van de gastric bypass word je begeleid en geholpen tijdens een behandelprogramma. Het behandelprogramma wordt steeds minder intensief, maar het is ontzettend verstandig om gedurende langere tijd contact met je diëtist te houden. We zoeken namelijk mee naar aangepaste voedingsmiddelen bij uiteenlopende klachten en bewaken de volwaardigheid van wat je binnenkrijgt. Veel mensen zullen sowieso flink afvallen, iets dat een aanslag is op je gewrichten en spieren. Dus ook krachtverlies is iets dat we in de gaten houden, want ook om krachtverlies te voorkomen is het belangrijk je voedingsinname te bewaken. 

Na 1,5 jaar zul je merken dat je je gewichtsverlies hebt bereikt. Je zou kunnen zeggen dat dan het effect van de ingreep is bereikt. Waar je in het begin je fantastisch voelt, kun je na 1,5 jaar ook te maken krijgen met de eerste klachten. Je kunt in de loop van de tijd tekorten opgebouwd hebben, er kan weer gewichtstoename ontstaan of er overkomt je iets anders wat effect heeft op je gewicht, zoals een blessure. Hoe dan ook! In alle gevallen is het belangrijk dat wij er zijn om je te begeleiden.

De meest voorkomende problemen na een gastric bypass 

  • Aankomen
  • Diarree
  • Darmklachten
  • Misselijkheid
  • Vitaminetekorten
  • Ondervoeding

Gastric bypass na 5 jaar

De gastric bypass operatie is succesvol te noemen als je na 5 jaar nog steeds 75% van je overgewicht kwijt bent. Deze eerste vijf jaar zijn superbelangrijk! Het zijn jaren van begeleiding en het aanleren van nieuwe gewoontes. Het gewichtsverlies vindt in de eerste 1,5 jaar plaats en daarna breekt de tijd aan van stabiliseren. Oud gedrag komt om de hoek kijken, dus daar zul je iets mee moeten doen. Begeleiding tijdens deze eerste vijf jaar is de sleutel.

coeliakie en glutenovergevoeligheid