FODMaP

oktober 2, 2020

FODMaP

In 2018 schreef ik al een blog over het FODMaP dieet. Inmiddels zijn we 2 jaar verder en ben ik ook 2 jaar ervaring rijker. In deze 2 jaar heb ik mijn eigen methode met betrekking tot het FODMaP dieet ontwikkelt. Uiteraard zijn de adviezen nog steeds wetenschappelijk onderbouwt, maar op mijn manier is het voor jou minder zwaar.

FODMaP methoda a la Anita Helfrich

Ready, set, let’s go!

Ik zie mensen die op advies van een arts FODMaP willen gaan doen en mensen die zelf op onderzoek zijn uitgeweest. Soms zijn mensen ook al een beetje begonnen met het FODMaP dieet. Wat de beweegreden ook is, we starten met een goede basis. Deze basis houdt in dat eerst 2 weken nog niet gestart wordt met FODMaP. Voor je deze 2 weken maak ik een voorbeelddagmenu voor je. Dit voorbeelddagmenu is gebasseerd op je huidige voedingspatroon. In de 2 weken is het belangrijk om een voedingsdagboek bij te houden in combinatie met je klachten. Voor de stap kies ik bewust. Je zal niet de 1e zijn waarbij de klachten weg zijn als de voeding wordt aangepast. Het zou zonde zijn als je dan voor niets het FODMaP dieet zou volgen.

Voorbereiding FODMaP

Na 2 weken zien we elkaar weer en heb jij je voedingsdagboek mee genomen of gemaild. Wanneer je klachten zijn gebleven of nog niet genoeg zijn verminderd, ga ik naar je voedingsdagboek kijken. Hoe gedetaileerder jij het hebt bijgehouden, hoe meer inzicht ik krijg. De verschillende groepen FODMaPs heb ik goed in mijn hoofd zitten. Hierdoor kan ik vaak al scannen op welke groepen je reageert. Door de groepen eruit te filteren, wordt de volgende stap bepaald. Uiteraard in samen spraak met jou. Het is jouw lijf dus jij bepaald ?

Gedeeltelijk FODMaP

Als we ervoor kiezen om de gedeeltelijke FODMaP toe te passen, gaan we in kleine stapjes verder. Ik heb een lijstje voor je gemaakt welke producten je wel mag eten voor de aankomende 2 tot 3 weken. Dit houdt dus in dat je 1 of 2 groepen elimineert uit je voedingspatroon. Dit is veel beter en gemakkelijker te doen dan het volledige Low FODMaP dieet.

Check, dubbel check

Na de gedeeltelijk FODMaP heb jij als het goed is, veel minder of zelfs geen klachten meer. Om zeker te weten dat we het juiste hebben gedaan, gaan we een check uitvoeren. Deze check kan je op 2 manieren uitvoeren:

  1. Eet een maaltijd waar jouw FODMaP’s in zitten. De kans is heel groot dat je dan weer klachten krijgt. De volgende dag pas je diezelfde maaltijd iets aan door bijvoorbeeld de ui weg te laten. Als je dan geen klachten hebt, weten we zeker dat het goed hebben gedaan
  2. Deze optie is het gemakkelijkste. De firma Disolut ( No Spoon) produceert enzymen die ervoor zorgen dat de FODMap wel wordt opgenomen. Door 2 dagen hetzelfde te eten waarbij je de ene dag geen enzym neemt en de andere dag wel, krijg je ook antwoord op je vraag.

De meeste cliënten hebben onder begeleiding van mij een vermindering van hun klachten en antwoord op hun vraag binnen 6 tot 8 weken. Dit is 2 keer zo snel als de reguliere methode!

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese? Inmiddels begeleid ik een aantal mensen die last hebben van gastroparese. Hoogtijd om hier eens wat meer over te schrijven dacht ik. Ik...

Wat te doen bij Obstipatie

Wat te doen bij Obstipatie

Obstipatie Obstipatie, constipatie of verstopping, het betekent allemaal hetzelfde; je kan niet naar de WC. Diarree is niet fijn maar obstipatie is ook...