Stoma & voeding

Krijg je een tijdelijke of blijvende stoma? Voor de ene zal lang gekoesterde wens in vervulling gaan en voor de ander is het een ware nachtmerrie. Zo’n uitgang op zij gaat je leven hoe dan ook veranderen of dit nu positief of negatief is. Aangezien het verteringssysteem omgelegd wordt, zal je huidige voedingspatroon ook onder de loep genomen worden.

Wist je dat?

Ik geef scholingen aan stomaverpleegkundigen in de Noordelijke ziekenhuise. Samen met Colonplast worden de verpleegkundigen en specialisten geschoold over voedingstips bij stoma’s.

De plek waar je stoma zit…

… is van invloed op jouw voedingspatroon. Als je stoma aan het einde van je dunne darm (het ileum) wordt geplaatst, krijg je een ileostoma. Een stoma kan ook op de dikke darm geplaatst worden, dan heet een colonstoma. Als je een colonstoma hebt, is alleen het laatste gedeelte van de spijsverteringskanaal anders. Dit houdt in dat je qua voeding niet veel hoeft te veranderen omdat veel voedingsstoffen al zijn opgenomen voordat het in je stoma terecht komt. Wel zal je rekening moeten houden met verstoppingen.

Bij een ileostoma doet je hele dikke darm niet meer mee aan het spijsverteringsfeest. ‘Your poop has left the building’. Dit betekent dat je bijvoorbeeld meer vocht een zout verliest via je ontlasting en dit moet je met je voeding opvangen. Aan de andere kant is het ook belangrijk dat je op gewicht blijft want anders veranderd je uitgang en kan je lekkage krijgen. Allemaal zaken die je niet wilt! 

 

Met mijn tips kan de kwaliteit van leven verbeteren

Wanneer je problemen hebt met je stoma zoals een hig output, kan dit je sociale leven negatief beinvloeden. Je wilt geen ongelukjes buiten de deur en kiest er daarom voor om thuis te blijven. Dit is een begrijpelijke keus maar ik help je heel graag om hierin veranderingen aan te brengen. Met een aantal klein tips zoals het combineren van eten en drinken en een persoonlijk voedingsplan kan jij weer zelfverzekerd de deur uit!