Coeliakie | Glutenvrijdieet
De Coeliakie kan je onder controle krijgen door te starten met een glutenvrij dieet. Coeliakie betekent dat je afweersysteem lichaamseigen cellen aanvallen nadat je gluten hebt gegeten. De aanval wordt gericht op het slijmvlies van de dunne darm. Hierdoor wordt het oppervlakte van dunne darm minder groot. Je kan dan minder voedingsstoffen opnemen.
Coeliakie is een auto-immuumziekte net zoals Diabetes type 1 en reuma.
Coeliakie is niet een diagnose die snel vast gesteld wordt. Dit komt onder andere doordat de symptomen op 101 andere ziektebeelden kunnen duiden. De gemiddelde leeftijd waarop Coeliakie wordt vast gesteld is 50+ jaar. Klachten die passen bij Coeliakie zijn bijvoorbeeld:
- Diarree
- Buikpijn
- Gewichtsverlies
- Ijzergebrek
- Slecht reageren op medicatie kan veroorzaakt worden door Coeliakie
Wist je dat?
Naast glutenintollerantie danwel Coeliakie komt er ook steeds meer bekend over glutensensitiviteit. Het is een hele mond vol maar het betekent dat er niets te zien is aan je darmen maar je reageert wel op gluten. Een vaak gehoorde klacht is hoofdpijn of het gevoel hebben dat het hoofd vol zit met watten. Meer weten?
Denk jij dat je coeliakie hebt…
…maar je hebt nog geen officiële diagnose?. Ga dan nooit zelfstandig met een glutenvrij dieet beginnen uit je zelf. Als je hier mee start, kan er geen diagnose meer gesteld worden. Je darmslijmvlies herstelt omdat je geen gluten eet. Hierdoor is er niets meer te zien in je bloed of darm. In het geval je nu denkt: ‘O, ik ben al begonnen met het glutenvrije dieet?’. Dan kun je vanaf nu weer gluten terug brengen in je voedingspatroon. Dit kan je doen door minimaal 6 weken te gaan eten zoals je voorheen deed.
Ik help jou opweg met een gluten vrij dieet
In 2017 ben ik aangesloten bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Ik ben dan inmiddels van aspirant lid naar volwaardig lid gegaan en mag mij dan ook NCV Diëtist noemen. Dit betekent dat ik weet waar wij op moeten letten bij het glutenvrije dieet. In mijn praktijk heb ik verschillende hand-out’s en tips & tricks om je de fijne kneepjes van het glutenvrije dieet te leren. Je zal zien dat er nog best veel mogelijk is zonder dat je gluten binnen krijgt!
Bij de eerste afspraak laat ik je aan de hand van plaatsjes en presentaties zien wat coeliakie precies en wat er gebeurd in je lijf. Vervolgens gaan we naar je voeding kijken. Bij glutenvrije voeding moeten we namelijk aandacht hebben voor:
- Vezels
- Jodium
- Vetten
In de vervolg afspraken maak ik vaak gebruik van de zogeheten ‘praat poster’. Op deze poster staan heel veel onderwerpen waar je aan moet denken bij Coeliakie. Zo bespreken we bijvoorbeeld dat hét pasta land Italië een super goede glutenvrije bestemming is. Had je niet verwacht hé?