Insulineresistentie aanpakken
Je eet weinig en toch val je niet af. Je blijft een enorme zoetbehoefte houden en je probleemgebied in figuur zit met name rond de buik. Herkenbaar? Dan is jouw lichaam misschien wel ongevoelig voor insuline!
Wat is insulineresistentie?
Insuline is een hormoon dat wordt aangemaakt wanneer je koolhydraten eet. Insuline is nodig om de glucose (suiker), het kleinste afbraakproduct uit koolhydraatrijke voedingsmiddelen, op te slaan in de cellen en spieren in het lichaam. Insulineresistentie betekent dat je spieren en lichaamscellen ongevoelig voor insuline worden.
Insulineresistentie symptomen
- Makkelijk aankomen
- Moeilijk afvallen
- Vet rondom je buik
- Snel moe
- Weinig energie
- Hongerig
- Hunkering naar zoetigheid
Bij insulineresistentie hoeft er niet altijd sprake te zijn van extreem overgewicht. Als glucose niet wordt opgenomen in (spier)cellen, wordt het omgezet in vet wat wordt opgeslagen in de buik. Dat is deels aan de buitenkant zichtbaar, maar aan de binnenkant gaat het vet ook rond de organen zitten. Buikvet is ander vet dan dat wat bijvoorbeeld op je heupen zit, buikvet zorgt namelijk voor ontstekingen en veranderingen in je stofwisseling.
Specialist Marjolein
Marjolein heeft zich door de jaren heen gespecialiseerd in voeding bij obesitas (insulineresistentie, DMII), voeding voor en na een bariatrische ingreep (of bij complicaties/klachten) en eetstoornissen. Zij begeleidt mensen in de eerste lijn van alle leeftijden met uiteenlopende klachten en ziektebeelden.
‘Hoe insulineresistentie zich ontwikkelt, heeft verschillende oorzaken. Naast een deel aanleg, zien we overduidelijk een verband met een verkeerde leefstijl. Weinig beweging, voeding (hoog vet, hoog koolhydraten), stress, weinig slaap en medicijngebruik.’
Een quickfix? Die is er helaas niet. ‘Het verbeteren van de insulinegevoeligheid is levenslang onderhoud, maar wij zijn er om jou daar de juiste begeleiding in te geven!’ Aldus Marjolein.
Insulineresistentie voeding
Voeding speelt een grote rol in het voorkomen en in toom houden van insulineresistentie. Een dieet voor insulineresistentie heeft een aangepaste verhouding in koolhydraten, eiwitten en vetten. Maar! Het is niet de bedoeling dat je minder gaat eten, wel anders. Het is belangrijk dat er een veranderde samenstelling van het eetpatroon komt. Meer onverzadigd vet en minder verzadigd vet, voldoende eiwitten en minder (en de juiste) koolhydraten!
Insulineresistentie genezen
Wanneer we iemand met insulineresistentie behandelen, pakken we allereerst de leefstijl aan. Dat betekent dat we je begeleiden in anders eten en anders bewegen. Deze veranderingen, gepaard met gewichtsverlies, zorgen voor een betere insulinegevoeligheid.
Het verbeteren van de insulinegevoeligheid heb je voor een groot deel zelf in de hand, maar het is wel levenslang onderhoud. Er is helaas geen quickfix en het is aan jou om je voeding te blijven bewaken. Wij helpen je daarbij!