Ziekte van Crohn | IBD
De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (cu) worden samen gevoegd in de groep Inflammatory Bowel Diseases (IBD). Beide groepen patiënten hebben te maken met een ontsteking in de darmen maar toch zijn er verschillen tussen deze twee ziekten. In Nederland hebben 8000 mensen de diagnose ziekte van Crohn of cu gekregen. Dit komt meer op 1 op de 200 mensen. Dat is best veel voor twee ziekten waar niet veel over gesproken wordt. IBD zit aan de binnenkant van het lichaam en is vaak niet aan de buitenkant te zien. Dit maakt het voor mensen met IBD extra lastig. De omgeving ziet niets, maar jij hebt veel pijn en kan daardoor niet naar school of werk.
De verschillen tussen de ziekte van crohn & Colitus ulcerosa
Beide ziekten zorgen voor ontstekingen maar de uitingen in het lichaam zijn vaak verschillend.
De kenmerken voor ziekte van Crohn:
- Ziekte van Crohn voor komen van mond tot kont maar uit zich vaak in de dunne, dikke en endeldarm.
- De ontstekingen kunnen zitten op verschillende plekken zoals bijvoorbeeld de maag en het laatste gedeelte van de dunne darm
- De ontstekingen ontstaan door een heftige reactie van het lichaam en kan komen door erfelijkheid
- De klachten zijn vaak; dunne ontlasting danwel diarree, vermoeidheid, buikpijn, bloedarmoede, aften in de mond en gewichtsverlies
De kenmerken van colitis ulcerosa:
- Colitis ulcerosa kan alleen voor ontstekingen in de dikke darm
- De verschillende ontstekingen zitten altijd aan één gesloten in één stuk in de dikke darm
- De erfelijk speelt ook bij colitis ulcerosa een rol, maar ook roken kan een oorzaak zijn
- De klachten zijn vaak; dunne ontlasting, vermoeidheid, het is lastig om de ontlasting op te houden bij de ontlasting zit vaak slijm of bloed.
Wist je dat?
Dat 68 % van de mensen met IBD liever met voedingsadviezen werken dan medicatie om zo de darmen rustig te houden. Wil jij dit ook? Ik kan jou hier namelijk bij helpen.
68% van de mensen met IBD wil liever voedingsadviezen dan medicatie om de darmen rustig te houden en ik kan jou daarbij helpen
In de periode dat je relatief weinig last heb van je darmen, is het belangrijk om zo goed mogelijk voor je darmen te zorgen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door om aandacht te besteden aan probiotica. Naast de probiotica zijn ook vezels erg belangrijk. Ik kan je helpen door inzichtelijk te maken of je voldoende van alles binnen krijgt.
Wanneer je ontsteking(en) opvlammen speelt voeding ook een hele belangrijke rol. Je kan een voorkeur hebben of juist een enorme afkeur voor bepaalde voedingsmiddelen. Ik zal bij een opvlamming extra aandacht besteden aan de hoeveelheid energie (calorieën) die je binnen moet krijgen, de hoeveelheid vocht die je drinkt en bepaalde vitamines en mineralen. Stel dat het je niet lukt om voldoende op een dag te eten, kan ik je ondersteunen in aanvullende voeding. Ik kan je helpen om te starten met de juiste drinkvoeding of sondevoeding. Op deze manier kunnen we voorkomen dat je ondervoed raakt.