Dieet bij te

hoge bloeddruk & cholesterol

Er zijn heel veel mensen die last hebben van een te hoge bloeddruk en cholesterol. Wanneer deze te hoog is, is de kans op bijvoorbeeld een hartinfarct groter. Het is dan ook belangrijk om de bloeddruk en cholesterol goed onder controle te houden.

Als je aan de bloeddruk denkt, denk je waarschijnlijk snel aan zout. Zout bestaat uit natrium en chloride. Het onderdeel natrium zorgt voor de verhoging van de bloeddruk. Wanneer je dus te veel zout binnen krijgt, zal je bloeddruk omhoog gaan. 20% van de totale dagelijkse zoutinname voegen we zelf toe door bijvoorbeeld zout over ons eitje te doen of over de aardappelen. De andere 80% krijgen we binnen door producten waar veel zout in zit. Veel hé, 80%?! Diëtist kan je helpen uit te vogelen in welke producten die jij vaak eet zout bevatten.

Over het cholesterol is een hoop te doen. In de jaren 90 en in de zero’s werd veel aandacht besteed aan de vetten. In de afgelopen jaren werden de pijlen vooral gericht op de koolhydraten. De koolhydraten zouden de boosdoeners zijn om ons cholesterol omhoog te jagen. Wat is waar? Anita haar mening is dat beide onderdelen een rol spelen. Zij richt zich dan ook op zowel de verkeerde vetten en de snelle koolhydraten. Het gaat erom dat de puzzel van juiste voedingsmiddelen goed wordt gelegd.

Wist je dat?

Intermitting Fasting kan een postieif effect hebben op je cholesterol. Je eet 8 uren per dag en bent 16 uur per dag nuchter. In de 16 uur dat je niet eet, ben je al actief en dan wordt gebruik gemaakt van je vetreserves om aan energie te komen. Je cholesterol kan daarvan gaan dalen

dieet bij te hoge cholesterol

Anita heeft zelf ook aanleg voor een te hoog cholesterol

Het ontwikkelen van een te hoog cholesterol wordt ook bepaald door je DNA. Bij Anita heeft haar hele familie last van een te hoog cholesterol. Anita denkt daarom goed om de vetten en de koolhydraten in haar voeding. Zij eet bijna dagelijks peulvruchten waardoor haar slechte cholesterol daalt.