Laxeermiddel Senna kan zorgen voor een luie darm

februari 17, 2021

Laxeermiddel Senna kan zorgen voor een luie darm

Al paar dagen heb je last van obstipatie en dat doet pijn. Viavia hoor je over het laxeermiddel Senna. Paar muisklikken verder en je weet dat Senna op iedere hoek van de (virturele) winkelstraat kan kopen. Een lekker kopje thee drinken en daarna naar de WC kunnen. Dat is WIN-WIN toch? Toch? Of toch niet? Senna is een quick fix maar absoluut geen blijvertje.Laxeermiddel Senna kan zorgen voor een luie darm.

De dikke darm

Onze dikke darm kent grofweg 2 bewegingen:

  • Kneden van de voedselbrij. Dit kneden gaat de hele dag door
  • Voortduwen van de voedselbrij. Het voortduwen gebeurt 3 tot 10 keer per dag

Als je last hebt van obstipatie wordt de voedselbrij te weinig voortgeduwd. Wanneer je last hebt van diarree wordt de voedselbrij juist te snel voort geduwd.

Senna

Senna zorgt voor een stimulatie van het voortduwen van de voedselbrij. Daarnaast zorg Senna er ook voor dat er minder vocht wordt opgenomen in de dikke darm. Doordat er ook meer slijm wordt aangemaakt, kan de ontlasting gemakkelijker naar de uitgang komen. Totdus ver geen probleem. Athans geen probleem als je dit product maximaal 2 weken gebruikt. Gebruik je het langer dan 2 weken? Dan kan het zorgen voor een luie darm.

Senna wordt veelal verkocht als thee op de vrije markt. In de stoelgangthee van Holland & Barret Kneipp zit Senna toegevoegd. Gebruik deze thee dus niet. De stoelgangthee van bijvoorbeeld Zonnatura, Piramide, Pickwick en Yogi zit geen senna blad.

Wat is het verschil tussen Senna, Macrogol of Movicolon?

Waarom wordt er zo heftig gereageerd door medici op Senna terwijl er mensen zijn die Macrogrol of Movicolon jaren en jaren gebruiken? Begrijpelijk dat je met deze vraag rond loopt. Het verschil zit namelijk in de manier waarop de dikke darm wordt gestimuleerd. Senna zorgt ervoor dat de darm chemisch wordt geprikkeld. Door de chemische prikkeling wordt de dikke darm op een gegeven moment lui. Dit wordt een luie darm genoemd. Als je hier last van hebt, krijg je juist last van obstipatie.

Heb je last van obstipatie en weet je niet hoe je hier vanaf moet komen? Ik heb alvast paar tips voor je:

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese? Inmiddels begeleid ik een aantal mensen die last hebben van gastroparese. Hoogtijd om hier eens wat meer over te schrijven dacht ik. Ik...

Wat te doen bij Obstipatie

Wat te doen bij Obstipatie

Obstipatie Obstipatie, constipatie of verstopping, het betekent allemaal hetzelfde; je kan niet naar de WC. Diarree is niet fijn maar obstipatie is ook...