Coeliakie en glutenovergevoeligheid

oktober 16, 2020

Coeliakie en glutensensitiviteit

Coeliakie en glutensensiviteit worden vaak als hetzelfde gezien maar niets is minder waar. Dit zijn twee verschillende ziekten maar het dieet is hetzelfde.

Klachten en glutensensitiviteit

De klachten die bij glutensensitiviteit voor komen hebben uiteraard overlap met Coeliakie. De klachten passen soms ook wel bij het Prikkelbaar darmsyndroom en dit maakt het heel ingewikkeld. De typische klachten voor glutensensitiviteit zijn:

  • Hoofdpijn
  • Migraine
  • Watten in het hoofd
  • Chronische vermoeidheid
  • Gewrichts- en spierpijn
  • Tintelend gevoel in armen, handen, benen en voeten

Overigens hoef je niet perse diarree te hebben. Je kan juist ook obstipatie hebben als je last hebt van glutensensitiviteit.

Afweersysteem

Bij Coeliakie wordt het afweersysteem geactiveerd en dit is te zien aan de antistoffen in het bloed en de darmschade in je dunne darm. Bij  glutensensitiviteit heb je deze reactie van het lichaam niet. Als er bij jou in de dunne darm wordt gekeken, ziet deze er hetzelfde uit als bij gezonde mensen. Er zal dan tegen je gezegd worden dat je geen Coeliakie hebt en soms is daarmee de kous af.

Glutenvrij eten

Ondanks dat Coeliakie en glutensensitiviteit niet hetzelfde is, is de behandeling wel hetzelfde: glutenvrij eten. Bij Coeliakie is bewezen dat dit de beste handeling is. Bij glutensensitiviteit is dit nog niet bewezen. Het kan zijn dat je reageert op tarwe producten door de gluten, net zoals bij Coeliakie maar het kan ook een FODMaP zijn waar je op reageert. Er is dus nog onduidelijkheid en daarom is het belangrijk om niet zelf te gaan dokteren. Hierdoor kan je per ongeluk bepaalde producten blijven eten terwijl daar wel gluten in zitten of juist anders om.

Begeleiding bij een diëtist

Als je begeleiding zoekt bij je zoektocht, meldt je dan bij een diëtist die aangesloten is bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV). Deze diëtist weet hoe een goed en gezond glutenvrij dieet opgebouwd moet worden. Daarnaast kan zij jou helpen om glutensensitiviteit vast te stellen.

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese? Inmiddels begeleid ik een aantal mensen die last hebben van gastroparese. Hoogtijd om hier eens wat meer over te schrijven dacht ik. Ik...

Wat te doen bij Obstipatie

Wat te doen bij Obstipatie

Obstipatie Obstipatie, constipatie of verstopping, het betekent allemaal hetzelfde; je kan niet naar de WC. Diarree is niet fijn maar obstipatie is ook...