Pijn in je rechter zij
Buikpijn en krampen hiermee ben je niet onbekend. Vaak is deze pijn wel te doen, maar de pijn in je rechter zij is wel écht heel erg vervelend. Veel mensen denken dat ze op zo’n moment een blinde darmontsteking hebben. Een logische gedachtegang want je blinde darm zit immers ook aan die kant. Toch kan het ook een andere oorzaak hebben.
Overgang van je dunne darm naar je dikke darm
Het voedsel komt na de maag in de dunne darm terecht en daarna in je dikke darm. Tussen ieder orgaan van je spijsvertering zit een klep. Deze klep zorgt ervoor dat de voedselbrij niet meteen vanuit de maag in je dunne darm ‘valt’. Deze klep gaat pas open als alle stoplichten op groen staan. De voedselbrij moet bijvoorbeeld de juiste zuurgraad hebben. Deze kleppen worden ook wel een sfincter genoemd.
1 vuistbreedte rechts van je navel zit de overgang van de dunne naar de dikke darm
Waar komt de buikpijn dan door?
De buikpijn die jij soms ervaart in je rechter zij kan dus ook veroorzaakt worden door de klep van je dunne darm naar je dikke darm. De voedselbrij is klaar om naar het volgende onderdeel van de spijsvertering te gaan, maar nog niet alle stoplichten staan op groen. De voedselbrij drukt dus tegen de klep maar de klep blijft dicht. Andersom kan het ook zijn dat je last hebt van obstipatie. Je dikke darm zit vol met ontlasting en vol is vol. De voedselbrij van de dikke darm wil terug stromen naar de dunne darm. De voedselbrij wordt tegen gehouden door de klep en drukt daar tegen aan.
Hoe kan het dan de klep tussen de dunne en dikke darm dicht blijft?
Als we het over obstipatie hebben, is het principe logisch: no way back. Als de voedselbrij eenmaal in de dikke darm is, komt het niet meer terug. Toch gebeurd dit soms wel eens en dan kunnen er in het laatste gedeelte bacteriën groeien dus daar niet horen. Dit wordt ook wel bacteriele overgroei genoemd. Hiervoor is het SIBO dieet in ontwikkeling. Dit dieet is nog nieuwer dan het FODMaP dieet en wordt nog volop onderzocht. Er is nog niet zo’n sterke wetenschappelijke onderbouwing als voor het FODMaP dieet maar dat betekent niet dat het niet werkt. Zelf ben ik nog niet kundig in het SIBO dieet maar je moet ook iets te leren over houden ?
Eerder noemde ik al dat de klep soms ook dicht blijft als de voedselbrij nog niet de juiste zuurgraad heeft. Dit gebeurt wel eens als mensen een antibioticakuur hebben gehad of maagzuurremmers gebruiken.Als je een antibioticakuur hebt gehad, is mijn advies om probiotica te gebruiken. Let op! De maagzuurremmers hebben vaak ook een hele belangrijke functie dus stop hier nooit zelfstandig mee. Ga in overleg met je arts als je wilt stoppen met deze medicatie.