Wat te doen om ontlasting in te dikken bij stoma

december 18, 2020

Hoe kun je ontlasting indikken bij stoma?

Wanneer je een stoma hebt, kan de ontlasting wel eens te dun zijn. Zonder stoma natuurlijk ook wel, maar dat is in de meeste gevallen iets minder vervelend dan met een stoma.  Je moet vaker dan je gewend bent, het zakje vervangen en je kan ongelukjes krijgen. Ongelukjes zijn sowieso niet fijn. Ontlasting indikken bij stoma, hoe doe je dit?

Vocht opname

Het opnemen van vocht gebeurd op 3 plekken in je darmen:

  • Nuchtere maag = Jejum: 50% van de vochtopname
  • Kronkeldarm = Ileum: 25% van vochtopname
  • Dikke darm = Colon 25% van vochtopname

Het plaatje waarin ik uitleg waar welk gedeelte van de darm zit, vind je hier!

Als je een ileostoma hebt, wordt dus bijna 50% van het vocht niet opnemen door je darmen. Bij een colonstoma is dit 25%. Het indikken van je ontlasting is dus heel erg belangrijk om te voorkomen dat je te veel vocht verliest. Als je te veel vocht verliest, kan je een beetje licht in je hoofd worden. Sommige mensen kunnen er ook flink beroerd van raken. Ga je de deur uit? Probeer dan altijd een bouillonnetje mee te nemen. Dit kan gewoon een Opkikkertje of Cup-a-soup zijn (No Spoon, just a fan). Let bij de Cup-a-Soup er wel op dat je voor de heldere boullion gaat anders krijg je veel calorieën binnen. Op de langere termijn kan je daarvoor aankomen in gewicht waardoor je naadlekkage van je stoma kan krijgen.

Eten en drinken combineren

Om de output wat dikker te krijgen, is het belangrijk om te eten en drinken tegelijk. Vooral het combineren van zetmeelrijke producten en vocht is een goede optie als je ontlasting te dun is. Een zetmeelrijk product is bijvoorbeeld een volkoren boterham, vezelrijke knäckebröd of een TUC Koekjes. Door te combineren kan het vocht namelijk beter worden opgenomen en wordt je ontlasting dikker.

De dikke darm neemt dus niet het meeste vocht op.

Verdeel je eet- en drinkmomenten over de dag

Je lichaam is net een motor. Wanneer de motor eenmaal draait, werkt hij het effectiefs. Zo is dit met je lichaam ook. Wanneer je regelmatig iets eet, blijven je darmen continue in bewegen en dan wordt alles net iets beter opgenomen. Probeer te werken naar 6 tot 8 eetmomenten per dag. Neem bijvoorbeeld niet 2 boterhammen bij je ontbijt maar verdeel dit over de ochtend. Begin met 1 boterham met een kopje thee en 2 uurtjes later doe je dit nog eens.

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese? Inmiddels begeleid ik een aantal mensen die last hebben van gastroparese. Hoogtijd om hier eens wat meer over te schrijven dacht ik. Ik...

Wat te doen bij Obstipatie

Wat te doen bij Obstipatie

Obstipatie Obstipatie, constipatie of verstopping, het betekent allemaal hetzelfde; je kan niet naar de WC. Diarree is niet fijn maar obstipatie is ook...