Stoma en voeding

 Stoma en voeding zijn onlosmakelijk met elkaar te maken. In het leven moet je niet veel behalve eten, drinken, poepen en plassen ?In Nederland zijn er ongeveer 38.000 mensen die leven met een stoma. Je hebt stoma’s in verschillende maten en vormen. Ik zal mij alleen richten op de stoma die geplaatst worden op de darmen. Bij sommige stoma’s moet je je voeding aanpassen.

Op de plek waar je stoma wordt geplaatst, bepaald de naam van je stoma.

De darmen

We beginnen eerst even met een lesje fysiologie zodat je de verschillende onderdelen van de dunne en dikke darm goed begrijpt. Als we eten komt de voedselbrij eerst in de maag en daarna in de dunne darm. De dunne darm kan je verdelen in drie stukken. Dit is op volgorde van de maag richting de dikke darm.

 1. Twaalfvingerige darm = Duodenum
  Stoma en voeding

  Bron: http://www.hetalternatief.org/de%20Meirleir%20Infekties%20Darmen%202009%20542.htm

 2. Nuchtere darm = jejunum
 3. Kronkeldarm – ileum

De dikke darm kan in 5 stukken verdeeld worden:

 1. Blinde darm = Cecum colon
 2. Opstijgende deel =Ascending colon
 3. Dwarsoverlopende deel = Transverse colon
 4. Afdalende deel = Descending colon
 5. S- vormige deel = Sigmoïd colon
 6. Endeldarm = Rectum

 Ileostoma

Nu weet je dat een ileostoma een stoma is die aan het einde van je dunne darm wordt geplaatst. Dit houdt in dat je dikke darm (colon) niet meer mee doet met de spijsvertering. De functie van de dikke darm valt weg en daar moet je rekening mee houden met je voeding. Hierbij kan je denken aan het drinken van extra water en het eten van extra zout.

Colonstoma

Deze stoma kan op verschillende plaatsen van je dikke darm (colon) geplaatst worden. Het mooiste is natuurlijk bij het rectum. De voedselbrij heeft dan het volledig maar darmkanaal doorlopen en het residu is klaar om het lichaam te verlaten. Alleen verlaat de ontlasting niet het lichaam via het anus mar via de stoma. Als de stoma hier zit, hoef je geen extra vocht of zout te nemen.

Wanneer de stoma bij het ascending colon wordt geplaatst, moet je er wel rekening houden met je vocht en zout.

Dus hoe verder de stoma in het maag darmkanaal wordt geplaatst, hoe minder je er rekening mee hoeft te houden. Echter, het voorkomen van bijvoorbeeld verstopping van je stoma is net zo belangrijk bij een ileostoma als bij een colonstoma. Hier kom ik de volgende keer op terug.