Voeding bij een colonstoma

maart 26, 2021

Voeding bij een colonstoma

Wat mag je eten als je een colonstoma hebt? Je hebt minder eet- en leefregels dan mensen met een ileostoma, maar toch zijn er ook aantal dingetjes waar je goed op moet letten. Het is nou eenmaal zo dat jouw uitgang op een andere plek zit dan bij andere mensen. Vaak hoef je bij een colonstoma geen extra zout of vocht te nemen zoals bij de ileostoma. Dit geeft mensen vaak al extra ademruimte maar wat kan ervoor zorgen dat je ontlasting extra veel indikt en je last kan krijgen van obstipatie?

De plek van een colonstoma

Colon betekent dikke darm. Een colonstoma zit dus altijd op je dikke darm. Waar de stoma zit, is verschillend maar vaak op de endeldarm. De endeldarm is het allerlaatste stukje darm dat uiteindelijk over gaan in je anus. Dit betekent dus dat je hele maagdarmkanaal nog helemaal in tact is en alleen het laatste gedeelte mist. De vertering van het eten gaat bij jou net zoals bij iemand zonder stoma. Het verschil zit hem in het laatste gedeelte.

Voedingsadviezen bij een colonstoma

Het belangrijkste bij een colonstoma is dat je je ontlasting soepel moet houden. Als je ontlasting te hard wordt, kan je stoma verstoppen en dat wil je natuurlijk niet. Producten die ervoor kunnen zorgen dat jouw stoma verstopt raakt:

Asperges Champignons Bleekselderij
Zuurkool Rauwkost van knolselderij en wortel Draderige sperziebonen of snijbonen
Mais Taugé Peulvruchten (bonen, linzen erwten)
Noten Zaden Pitten
Citrusvruchten Verse ananas Gedroogde vruchten (dadels, vijgen, pruimen of rozijnen)
Kokos Popcorn Amandelspijs

 

De producten die hier boven wordt, hoeven niet te worden vermeden. Je kan deze producten wel eten, maar het is belangrijk goed te kauwen. Iedere hap 15 tot 20 keer kauwen voordat je het door slikt. Je kan er ook voor kiezen om bijvoorbeeld de sperziebonen heel klein te snijden.

Tip van Flip

Om je ontlasting soepel te houden, is het drinken van voldoende vocht ook heel belangrijk. Het advies is om 2 liter vocht per dag binnen te krijgen. Alles telt mee; je kopje koffie, thee, water, melk etc. Wil je weten hoeveel je drinkt op een dag? Zet dan een kan op je aanrecht. Iedere keer wanneer je iets drinkt, doe je diezelfde hoeveelheid vocht in de kan. Op die manier kan je zien hoeveel vocht je aan het einde van de dag hebt gehad.

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese? Inmiddels begeleid ik een aantal mensen die last hebben van gastroparese. Hoogtijd om hier eens wat meer over te schrijven dacht ik. Ik...

Wat te doen bij Obstipatie

Wat te doen bij Obstipatie

Obstipatie Obstipatie, constipatie of verstopping, het betekent allemaal hetzelfde; je kan niet naar de WC. Diarree is niet fijn maar obstipatie is ook...