Tips bij ileostoma

oktober 23, 2020

Tips bij een ileostoma

Nog even opfrissen van de vorige keer: het laatste gedeelte van de dunne darm heet Ileum. Een ileostoma wordt geplaatst op het ileum. Heb je hem weer? Nu geen uitgebreide fysiologie les, maar ik geef je 5 tips zodat je weinig danwel minder problemen met je ileostoma ervaart. Je hoeft namelijk geen speciaal dieet te volgen bij een ileostoma.

Tip 1: Drink voldoende

Bij een ileostoma komt de voedselbrei dus niet in de dikke darm. Je dikke darm is verantwoordelijk voor 25% van de vochtopname. Bij een ileostoma wordt er dus 25% minder vocht opgenomen in je lichaam. Het is daarom dus belangrijk om genoeg te drinken. Ik heb een aantal tips voor je:

  1. Drink bij ieder kopje koffie, thee of frisdrinken een klein glaasje water.
  2. Neem een grote fles of kan en zet deze op je aanrecht. Iedere keer als je in de keuken bent, neem je een glas water
  3. Zet op een kan of fles 4 streepjes. Spreek met jezelf af dat je de kan leeg hebt tot het eerste streepje om 11.00 uur en tot het tweede streepje om 14.00 uur etc.

Tip 2: Verdeel je eetmomenten

Het is aan te raden om de ontlasting op gang te houden. Hiermee bedoel ik dat je stoma steeds met kleine beetjes wordt gevuld. Hierdoor kan bijvoorbeeld je stoma minder snel verstopt raken. Om dit voor elkaar te krijgen, is het belangrijk dat je je eten over de dag verdeeld. Probeer dus niet drie keer per dag een grote maaltijd te eten maar maak hier zes eetmomenten van. Dit kan je doen door bij je ontbijt 1 boterham te eten en 2 uren later nog eens een boterham. Op deze manier houd je je stoma aan de gang.

Tip 3: Vezels

Dit blijft zo’n terugkomend iets. Vezels vezels en nog eens vezels. Je komt er nooit vanaf, of je nu een stoma hebt of niet. De vezels zorgen er bijvoorbeeld voor dat het vocht wordt gevonden en daardoor is je ontlasting minder vochtig. Het is dan wel belangrijk dat je kiest voor onoplosbare vezels. Dit zit onder andere in brood, gedroogd fruit, muesli en granola.

Tip 4: Indikken ontlasting

Is je ontlasting veel te dun? Dan is het een idee om een combinatie van zetmeel, vocht en vezels te nemen. Hierbij kan je denken aan een boterham met beleg en een glas water.  Je krijgt dan dus onoplosbare vezels binnen en dan wordt je ontlasting ingedikt.

Tip 5: Goed kauwen

Let je er wel eens op hoe vaak je kauwt voordat je het eten doorslikt? Nee hé? Dat snap ik. Toch is het belangrijk om je hier bewust van te worden. Hoe beter jij kauwt hoe kleiner de kans op verstopping van je stoma is. Probeer dan ook minimaal 20 keer te kauwen voordat je doorslikt.

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese? Inmiddels begeleid ik een aantal mensen die last hebben van gastroparese. Hoogtijd om hier eens wat meer over te schrijven dacht ik. Ik...

Wat te doen bij Obstipatie

Wat te doen bij Obstipatie

Obstipatie Obstipatie, constipatie of verstopping, het betekent allemaal hetzelfde; je kan niet naar de WC. Diarree is niet fijn maar obstipatie is ook...