Vezels gebruiken bij obstipatie
Vroeger was het advies om geen vezels te eten wanneer je last hebt van obstipatie. Tegenwoordig is dit advies aangepast. Vezels kunnen zelfs helpen als je last hebt van obstipatie. Alleen hoe ga je dit een beetje goed aanpakken? Hoeveel vezels krijg je nu binnen? Welke vezels moet je dan hebben? Allemaal logische vragen en ik ga ze voor je beantwoorden.
Hoeveel vezels per dag
Voor vrouwen is het advies om tussen de 30 tot 35 g vezels binnen te krijgen. Voor de heren ligt dit iets hoger; 35 – 40 g. Als je nu denkt: ‘’oh dat is kat int bakkie, ik eet altijd groente, fruit en volkorenbrood dus dat haal ik wel’’, moet ik je een beetje teleurstellen. Het is best lastig om deze hoeveelheid vezels binnen te krijgen. 1 volkoren boterham bevat 2,3 g vezels. Als je dus 10 volkoren boterhammen per dag zou eten, zit je nog niet op het advies. Ik zou je willen uitdagen om je voeding eens bij te houden in Mijneetmeter zodat je jouw daadwerkelijk vezelintake inzichtelijk kan maken. De Maag, lever darmstichting heeft ook een mooie tool! Veel mensen die ik zie, zitten tussen de 15 en 20 gram. Lang niet slecht dus maar het kan beter. Eet je glutenvrij en heb je last van obstipatie? Dan heb ik hier nog een aantal tips voor je.
Welke vezels bij obstipatie of verstopping
Er zijn 2 verschillende type vezels; fermenteerbare en de niet-ferteerbare vezels. Wanneer jij last hebt van verstopping zijn niet-fermenteerbare vezels voor jou belangrijk. Dit betekent dat de vezels onafgebroken in je dikke darm aan komen. Dit zorgt ervoor dat de ontlasting vergroot wordt en dat er extra prikkels komen om de ontlasting naar de uitgang te persen. Deze niet-fermenteerbare vezels zitten in:
Volkorenbrood | Appel | Kool |
Graanproducten | Erwten | Bonen |
Praktische tips bij obstipatie of verstopping
- Als je hebt uitgerekend dat je te weinig vezels binnen krijgt, verhoog dan de vezels met 5 g per dag. Dit is bijvoorbeeld; eerst bruinbrood veranderen naar volkorenbrood en daarna pas een boterham meer eten
- Eet minimaal 1 of 2 keer per week peulvruchten te eten. Dit kan een curry met kikkererwten zijn of een dahl met linzen naast de oerhollandse bruine bonen. Denk bijvoorbeeld ook een soep; snert, bruine bonen soep of linzesoep.
- Beweeg! Wandelen en actief bezig zijn stimuleren de voortstuwde beweging van de dikke darm
- Drink minimaal 2 liter vocht per dag. Deze hoeveelheid is de optelsom van al je bakjes koffie, thee, water, melk etc.