Is het zinvol om bij een antibiotica kuur probiotia te gebruiken?

januari 13, 2021

Is het zinvol om bij een antibioticakuur probiotia te gebruiken?

Is het zinvol om bij een antibiotica kuur probiotia te gebruiken? Dit is een vraag die veel mensen zich afvragen en deze vraag bij een (huis)arts stellen. De ene arts zal zeggen dat het niets uit maakt en de andere zal het promoten. Uit onderzoek van 2017 is gebleken dat van alle artsen die nooit probiotica voorschrijven 50 -56% denkt dat er geen wetenschappelijk bewijs voor is. Een ander deel van de artsen die nooit probiotica voorschrijft, heeft geen idee welk probioticum voorgeschreven moet worden. Daarom kiest de arts ervoor om dan maar niets te adviseren. Wanneer er gestart wordt met antibiotica schrijft ongeveer 60% van de artsen probiotica voor. Dit is al een mooi begin en hopelijk wordt dit in de aankomende jaren alleen nog maar een hoger percentage!

Wat doet antibiotica?

Eigenlijk zegt de naam het al: anti biotica. Hiermee wordt bedoelt dat het medicijn tegen bacteriën. Alle bacteriën die het medicijn tegen komt, worden ten gronde gericht. Dit geldt voor zowel de slechte bacteriën als de goede. De bacteriën die je lichaam juist nodig heeft om goed te functioneren. Hierdoor kan je bijvoorbeeld diarree krijgen. Van alle mensen die antibiotica voorgeschreven krijgen, krijgt 5% tot 39% van de mensen diarree. Dit heet Antibioticum geassocieerde Diarree (AAD). Vooral 65+ ers die in een instelling of opgenomen zijn in een ziekenhuis hebben een hoog risico op AAD. Niet alle mensen krijgen AAD tijdens de antibiotica kuur. Het gebeurt ook wel eens dat AAD pas na 2 of 3 weken komt opzetten.

Het menselijk lichaam bevat meer darmbacteriën dan lichaamcellen.

Welke probiotica moet ik gebruiken?

Het is begrijpelijk dat je door de bomen het bos niet meer ziet als je gaat zoeken naar probiotica. Artsen en andere zorgverleners lopen hier ook tegen aan. Om zorgverleners een handje te helpen is er in 2018 onderzoek gedaan naar verschillende probiotica bij AAD. Zij hebben een lijst gemaakt van probiotica die goed zijn bij AAD. Je kan hier het hele artikel gratis lezen.

De probiotica die goed zijn:

  • Vitals Microbiol
  • Allergy Research Group Culturelle
  • Danone Actimel (Flesje 100 ml)
  • Wapiti Probioticum
  • Winclove Winbiotic Pro -AD
  • Metagenics Probactiol Duo
  • Trenker Imutis
  • Dophilus Advanced Multi-Billion

Eerlijk gezegd heb ik alleen ervaring met Winclove. Dit wordt door veel van mijn clienten ervaren als een fijn product omdat het poeders zijn en geen capsules. (No Spoon, just a fan). Gebruik je al probiotica en wil je weten of die ook goed is, stuur mij een berichtje. Ik kijk graag met je.

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese? Inmiddels begeleid ik een aantal mensen die last hebben van gastroparese. Hoogtijd om hier eens wat meer over te schrijven dacht ik. Ik...

Wat te doen bij Obstipatie

Wat te doen bij Obstipatie

Obstipatie Obstipatie, constipatie of verstopping, het betekent allemaal hetzelfde; je kan niet naar de WC. Diarree is niet fijn maar obstipatie is ook...