Wat te doen bij Diarree
Iedereen heeft er wel eens te maken mee gehad; diarree. In deze blog leg ik je uit wanneer we van diarree spreken en wat belangrijke dingen zijn om op te letten. Je hebt namelijk heel veel verschillende soorten. Dus diarree is niet gewoon diarree? Nope! Vandaag zal ik je een beetje wegwijs maken in de poepwereld ?
Diarree in plaatjes
Bron: https://www.grepmed.com/images/2145/constipation-diagnosis-severity-bristol-types-stool-chart
Iets wat iemand normaal vindt, is erg subjectief en daarom maak ik gebruik van plaatjes. Op deze manier weten we allebei waar we het over hebben. Deze plaatjes gebruiken artsen ook wel eens. Het heet de Bristol Stool Chart. Nummer 6 en 7 is echt diarree maar nummer 5 is eigenlijk ook al iets te vochtig.
Waar moet je dan op letten?
Er zijn een aantal dingen waar je op kan letten als je last hebt van diarree. Bij sommige signalen moet je meteen bij de huisarts aan de bel trekken en bij andere dingen kan je zelf aan te slag om de diarree te stoppen. Waar moet je op letten:
- Moet je vaak naar de WC met weinig diarree of een enkele keer per dag in combinatie met een grote hoeveelheid diarree?
- Hoge frequentie toiletbezoek + weinig ontlasting = oorzaak in dikke darm. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door caffeïne.
- Lage frequentie toiletbezoek + veel ontlasting = oorzaak in dunne darm. Als de lactose niet wordt opgenomen in de dunne darm kan dit voor diarree zorgen
- Heb je ’s nachts ook last of alleen overdag?
- Hieruit kan je afleiden of je diarree gelinkt is aan voeding of niet. (als we er vanuit gaat dat je ’s nachts niet eet).
- Als je ook ’s nachts last hebt, trek dan bij je huisarts aan de bel.
- Gaat je diarree gepaard met buikpijn? Zo ja, wordt de buikpijn minder als je naar de WC bent geweest?
- Als je buikpijn minder wordt als je naar de wc bent geweest, is het goed om verder naar je voeding te kijken
- Blijft je buikpijn continue aanwezig en staat het los van je ontlastingspatroon, bel dan je huisarts.
- Heb je diabetes?
- Diabetes kan invloed hebben op je darmflora waardoor je diarree kan krijgen.
- Heb je radiotherapie gehad?
- Radiotherapie kan na 1,5 tot 6 jaar nog steeds voor diarree zorgen.
Door antwoord te krijgen op deze vragen, kan je jezelf al een goed eind op weg helpen. Wees er wel alert op dat diarree soms ook kan beteken dat er iets niet helemaal lekker gaat je lijf. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan bloed bij je ontlasting. Geval daarvan moet je meteen de huisarts bellen. Wanneer je toch het idee hebt dat het door voeding wordt veroorzaakt, ga dan je voeding bijhouden. Het is handig om daarbij ook je klachten te noteren. Op deze manier maak je het inzichtelijk voor jezelf.
Uiteraard wil ik ook naar je voedingsdagboek kijken. Vaak kan ik je door je voedingsdagboek gerichte adviezen geven zodat de klachten snel verminderen!