Hoeveel gluten bij Coeliakie

februari 19, 2021

Hoeveel gluten bij Coeliakie

Ok, je hebt de diagnose Coeliakie gekregen. Vanaf nu moet je denken aan het glutenvrije dieet. Hoe ga je dit aanpakken? Hoeveel gluten met je hebben bij Coeliakie? Moet het echt zo strikt zoals je op internet hebt gelezen? Het is aan te raden om je goed te verdiepen in het glutenvrije dieet. Bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging vind je heel veel informatie. Een lidmaatschap is echt een aanrader!

20 PPM

Als je gaat googlen op het glutenvrije dieet zie je overal 20 PPM staan. Deze 20 PPM staat voor 20 mg gluten per kilo voedsel. Eerder heb ik de rekensom ook gemaakt, maar ik zal hem nog een keer maken:

In 1 boterham met gluten bevat 2,5 g gluten. 1 boterham weegt ongeveer 35 g. Nu moeten we even doorrekenen. 1 kilo boterhammen bevat dus 71 g gluten. Het glutenvrij dieet mag 0.02 g gluten per kilo bevatten.

Door de rekensom is duidelijk geworden dat een boterham met gluten veel te veel gluten bevat. 3500 keer te veel gluten. Als je dit weet, is het ook begrijpelijk dat een kruimel van een boterham te veel kan zijn. Misschien helpt deze rekensom je ook om aan je omgeving uit te leggen dat écht dat ene stukje stokbrood al te veel kan zijn.

Kruisbesmetting

Er zijn producten die van nature glutenvrij zijn, maar toch ’besmet’ kunnen raken met gluten. Dit heet kruisbesmetting. Een voorbeeld hiervan is een botervloot. Ik besmeer mijn boterham met gluten met boter en de boter die ik teveel over heb, smeer ik af aan de rand van de botervloot. Hierdoor komen er gluten in de botervloot. Als jij ook deze botervloot gebruikt, transformeert jouw glutenvrije boterham in een glutenrijke boterham.

Een ander voorbeeld is havermout. Havermout is van nature vrij van gluten, maar toch kan het ‘besmet’ worden met gluten. Dit kan bijvoorbeeld de manier waarop het vervoerd wordt. Het is bij havermout daarom belangrijk dat je kiest voor de glutenvrije havermout.

Nu je bovenstaande hebt gelezen en weet dat 1 broodkruimel al te veel is, kan je voor jezelf maar ook je omgeving duidelijker maken hoe belangrijk het glutenvrije dieet voor jou is. Hiermee kan je de attente vriendin die speciaal voor jou een glutenvrij gebakje heeft gehaald en het voor het gemak even in dezelfde doos met het andere gebak heeft gedaan, uitleggen dat je het gebakje niet meer kan eten. Ik kan mij voorstellen dat dit best lastige situaties zijn, maar hou je visier op de toekomst!

Hoe strikter jij je aan het dieet houdt, hoe gezonder jij oud wordt!

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese? Inmiddels begeleid ik een aantal mensen die last hebben van gastroparese. Hoogtijd om hier eens wat meer over te schrijven dacht ik. Ik...

Wat te doen bij Obstipatie

Wat te doen bij Obstipatie

Obstipatie Obstipatie, constipatie of verstopping, het betekent allemaal hetzelfde; je kan niet naar de WC. Diarree is niet fijn maar obstipatie is ook...