Herintroductie van gluten

januari 22, 2021

Herintroductie van gluten

Was je al heel voortvarend de gluten bij je voedingspatroon aan het wegen laten maar had je nog geen officiële diagnose Coeliakie? Dan moet je beginnen met de herintroductie van gluten. Ik kan mij voorstellen dat het best tegenstrijdig is; gluten eten om een diagnose vast te stellen.  Je moet iets gaan eten waarvan je weet dat je klachten gaat krijgen. Heel begrijpelijk dat iedere vezel in je lichaam in verzet komt, maar het is heel erg belangrijk om deze stap wel te maken. Misschien is er geen sprake van Coeliakie en speelt er iets anders. Andersom; als de diagnose Coeliakie gesteld is, kan er ook onderzoek gedaan worden naar de dichtheid van je botten. Zonder diagnose wordt dit onderzoek (bijna) niet gedaan omdat er dan geen indicatie is. Een andere reden om gluten te herintroduceren is omdat je bloedwaarden een afwijking laten zien maar de schade in de darmen beperkt zijn. De herintroductie van gluten is dus belangrijk maar hoe ga je dit aanpakken?

Hoeveelheden

Een gemiddeld voedingspatroon van iemand die eet volgens de Schijf van Vijf bevat ongeveer 10 tot 15 gram gluten per dag. Iemand met Coeliakie krijgt het advies om alleen producten te eten waar per kilo niet meer dan 20 mg gluten in zitten. Even rekenen:

In 1 boterham met gluten zitten 2,5 g gluten. 1 boterham weegt gemiddeld 35 gram. 1 kilo boterhammen bevat 71 g gluten. Iemand met Coeliakie mag maar 20 mg (= 0.02 g). Door deze rekensom wordt duidelijk dat 1 kruimel van brood met gluten al te veel kan zijn voor mensen met Coeliakie.

Herintroductie bij afwijking in bloed maar weinig schade in de darmen

Behoor jij tot deze groep? Dan luidt het advies om minimaal 2 maanden 30 g gluten per dag te consumeren. Dit is dus 3 keer meer dan een gemiddelde Nederlander. Als je helemaal volgens de Schijf van Vijf eet, krijg je ongeveer 25 g gluten binnen. Je moet dus even heel goed aan de bak. Je kan natuurlijk voor producten kiezen die veel gluten bevatten zoals pistoletjes, Brinta, pasta of couscous. Je kan er ook voor kiezen om gebruik te maken van glutenpoeder. Dit kan je vaak kopen bij de warme bakker. Je moet vragen naar 100% tarwegluten.

Herintroductie nadat je lang geen gluten hebt gegeten

Deze herintroductie moet iets anders opgebouwd worden. Het lichaam heeft lange tijd geen gluten gehad en moet ook de kans krijgen om hier aan te wennen. Als je in 1 keer 30 g gluten gaat eten, gaat het lijf reageren en krijg jij een vals-positieve uitslag. Opbouw is bij deze herintroductie van gluten de beste optie. Het opbouwen gebeurt in 3 fases:

10 g per dag van dag 1 t/m 5

20 g per dag van dag 6 t/m 10

30 g per dag van dag 11 t/m 90

Het is verstandig om de inname van gluten te verdelen in minimaal 3 porties. Op deze manier bouw je het langzaam op. Bij de 1e fase van 10 g per dag kan je bijvoorbeeld kiezen voor Brinta bij ontbijt, 2 boterhammen bij de lunch en 1 boterham tussendoor. De warme maaltijd houdt je glutenvrij.

Wil je weten in hoeveel gluten er in jouw producten zitten? Laat het mij weten. Als je gaat beginnen met de herintroductie, vraag dan help bij een gespecialiseerd diëtist. Het zou zo zonde zijn van jouw inspanningen als blijkt dat de herintroductie van gluten niet goed gegaan is. Ik sta voor je klaar.

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese? Inmiddels begeleid ik een aantal mensen die last hebben van gastroparese. Hoogtijd om hier eens wat meer over te schrijven dacht ik. Ik...

Wat te doen bij Obstipatie

Wat te doen bij Obstipatie

Obstipatie Obstipatie, constipatie of verstopping, het betekent allemaal hetzelfde; je kan niet naar de WC. Diarree is niet fijn maar obstipatie is ook...