Glutenvrij dieet en jodium

december 11, 2020

Glutenvrij dieet en jodium

Het glutenvrije dieet en jodium zijn onlosmakkelijk met elkaar verbonden. Wanneer je het glutenvrije dieet volgt is het belangrijk om goed te letten op je jodium. De bron van jodium in Nederland is brood. In brood wordt namelijk gejodeerd zout of bakkerszout toegevoegd. Het gros van de Nederlandse bevolking eet namelijk brood. Op deze manier is de kans klein dat je te weinig binnen krijgt. Bij het glutenvrije dieet moet je hier extra aandacht aan besteden want niet in alle glutenvrije broden of andere producten zit gejodeerd zout toegevoegd.

Jodium

Jodium heb je nodig om je schildklier goed te laten werken. Je schildklier is weer belangrijk voor de groei, je stofwisseling en het zenuwstelsel. Een belangrijk goedje is dat jodium dus. Wanneer je vandaag te weinig jodium binnen krijgt, merk je daar morgen niets van. Je moet op de lange termijn kijken. De schildklier heeft namelijk een voorraadje jodium en die raakt na verloop van tijd op en dan pas komen de problemen. Je schildklier kan bijvoorbeeld gaan opzetten of je kind blijft achter in de groei.

Waar zit jodium in

Naast brood zit jodium ook in zeevis en zeewier van nature . Alleen de hoeveelheid per consumptie kan heel erg verschillen omdat de jodium vanuit de zee afkomstig is. De hoeveelheid jodium is daarom moeilijk vast te stellen. Hierdoor is het nooit meetbaar of je voldoende binnen krijgt. Jodium zit ook in bakkerszout maar bakkers zijn niet verplicht om dit toe te voegen. Je hebt ook gejodeerd keuken zout maar dit bevat 3x minder jodium dan bakkerszout. De verschillen zijn dus heel groot en de gevolgen ook. Daarom is het belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan dit onderwerp.

Bakkerszout of gejodeerd zout

Er zit een verschil tussen bakkerszout en gejodeerd zout. De hoeveelheid jodium in bakkerszout is 65 mg jodium per kilo zout. In gejodeerd keukenzout zit 23 mg jodium per kilo zout en in gejodeerd dieetzout zit 50 mg jodium per kilo zout. Wanneer je let op het zout moet je dus weten of er bakkerszout of gejodeerd keukenzout in zit.

Keltisch zout of Himalayazout bevatten geen jodium.

Bakkerszout in glutenvrij brood

In de meeste glutenvrije broden wordt gewerkt met bakkerszout of met gejodeerd zout.  De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) heeft een heel mooi document gemaakt met een overzicht van alle glutenvrije broden en of er jodium in zit. Dit document is echt heel erg handig dus word lid van de NCV!

In de broden Schär en Damhert wordt geen jodium toegevoegd. Eet je deze broden graag, besteed dan echt aandacht aan je jodium intake.

Zelf brood bakken

Veel mensen met Coeliakie of glutenovergevoeligheid bakken zelf hun brood. Op deze manier kan jij je eigen lekkere glutenvrije brood bakken. Heel begrijpelijk, maar mijn advies is om dan écht glutenvrij bakkerszout of gejodeerd dieetzout te gebruiken. Wanneer je last hebt van je nieren, plaspillen of ontstekingsremmers gebruikt, moet je oppassen met dieetzout. Overleg dan eerst met je huisarts.

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese? Inmiddels begeleid ik een aantal mensen die last hebben van gastroparese. Hoogtijd om hier eens wat meer over te schrijven dacht ik. Ik...

Wat te doen bij Obstipatie

Wat te doen bij Obstipatie

Obstipatie Obstipatie, constipatie of verstopping, het betekent allemaal hetzelfde; je kan niet naar de WC. Diarree is niet fijn maar obstipatie is ook...