Drinken bij een stoma

mei 28, 2021

Drinken bij een stoma

Hoe zit het met drinken als je een stoma hebt? Veel mensen lopen met deze vraag rond en ik zal je hier antwoord opgeven. Al zit er natuurlijk wel verschil tussen een ileo- of een colonstoma maar ik wil je graag meer vertellen over de verschillende soorten dranken die we kennen.

Verschillende soorten dranken

Het gaat dus om 3 verschillende soorten dranken:

Hypotoon

Isotoon

Hypertoon

0 g suiker 6 – 8 g suiker per 100 ml >8 g suiker per 100 ml
0 g zout Soms zout toegevoegd Soms zout toegevoegd

 

Ezelsbruggetje: een kind die heel erg druk is, zeggen we wel eens dat het kind hyper is. Hyper is dus heel veel. Een hypertone drank bevat dus heel veel suiker.

Hypotone drank

Een mooi voorbeeld van een hypothone drank is water. Er zitten geen toevoegingen aan het het bevordert de hydratatie van het lichaam. Wanneer je stoma goed loopt, je een goede productie hebt en jij je goed voelt,  is een hypotone drank een prima oplossing. Onthoudt deze type drank alleen zorgt voor de hydratie, maar verder niets toe voegt. Andere voorbeelden van hypotone dranken zijn; koffie en thee (zonder suiker)

Isotone drank

In de blog over een high output heb ik ook al even kort geschreven over isotone dranken. Een isotone drank bevat de juiste hoeveelheid suiker die het lichaam snel en goed kan opnemen. Wanneer je last hebt van een high output is het goed om te kiezen voor een isotone drank. Het meest ideaal zou het zijn als je zout toevoegt aan deze drank. Je lichaam kan hier optimaal van profiteren. Voorbeelden van isotone dranken zijn: karnemelk, tomatensap met zout, isoto star sportdrank, cup-a-soup.

Hypertone drank

Zoals het ezelsbruggetje ons leert, is dit een drank waar veel suikers in zitten. Door de grote hoeveelheid suikers (koolhydraten) kan het lichaam dit niet snel opnemen. Het gebruik van dit soort dranken is dan ook niet echt aan te raden. De drank blijft langer in je maag waardoor je een heel vol gevoel kan krijgen. Voorbeelden zijn frisdranken, vruchtensappen (ook de verse) maar ook AA dranken.

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese? Inmiddels begeleid ik een aantal mensen die last hebben van gastroparese. Hoogtijd om hier eens wat meer over te schrijven dacht ik. Ik...

Wat te doen bij Obstipatie

Wat te doen bij Obstipatie

Obstipatie Obstipatie, constipatie of verstopping, het betekent allemaal hetzelfde; je kan niet naar de WC. Diarree is niet fijn maar obstipatie is ook...