High output Stoma

januari 29, 2021

High output Stoma

Heb je een stoma? Dan is de kans groot dat je wel eens met het fenomeen high output te maken gehad. Je stoma zit continue vol en je durft bijna niet meer de deur uit omdat je bang bent een ongelukje te krijgen. Ik snap heel goed dat een high output echt niet leuk is en daarom heb ik een paar handvaten voor je opgeschreven.

Wat is een high output stoma?

Wanneer je stoma 24 uur of langer meer dan 1 liter ontlasting produceert en dit langer dan 3 dagen duurt, is er sprake van high output. Het gevolg is dan je veel vocht verliest doordat je diarree hebt. Als je een stoma hebt, is vocht en zout altijd al belangrijk maar nu helemaal. De kans op uitdroging is nu groter dan normaal. Als je een high output voor langere tijd hebt, dan kan je ook gewicht gaan verliezen en te korten krijgen in je vitamines&mineralen.

Drinken & high output stoma

Je zou denken; ‘ik verlies veel vocht dus ik moet veel drinken om de te korten aan te vullen’. Logische gedachtegang maar wanneer je meer dan 2,5 liter vocht per dag drinkt, stimuleert dit de vochtproductie van de stoma. De high output wordt dus alleen maar groter. Productie neemt toe en jij verliest nog meer vocht. Dit moet je niet hebben. Daarnaast kunnen koffie en vruchtensappen een high output in de hand werken. Probeer het gebruik van deze 2 producten te minimaliseren. Drink maximaal 500 ml per dag van de koffie, vruchtensap of limonade.

De product van de stoma kan geremd worden door meerdere keren een natriumrijke maaltijd per dag te eten of door het gebruik van ORS. Doe dit altijd in overleg met je arts. Je arts kan er namelijk ook voor kiezen om medicatie die de darmperistaltiek remt, voorschrijven.

Isotone drank

Que? Isotone wat? Ik bedoel inderdaad isotone drank. Dit is drinken waar een beetje koolhydraten in zitten (6 – 8 g koolhydraten per liter). Door deze hoeveelheid koolhydraten kan het snel opgenomen worden in darmen. Hierdoor kan je snel iets bewerkstelligen in je lijf. Een voorbeeld van isotone drank is drinkbouillon, tomatensap met zout of karnemelk.

Sporters maken vaak ook gebruik van deze theorie. Zij zweten immers veel en moeten dit aanvullen als er een langere tijd inspanning wordt gedaan. Zo heb je ook sportdranken die isotoon zijn. Wil je weten of jouw sportdrank ook geschikt is? Laat het dan weten. Ik kijk graag met je mee.

Drinken combineren met eten

Wellicht is dit een ingewikkeld advies dus ik zet het in een tabel voor je om het overzichtelijk te houden.

Hoofdmaaltijden Tussendoor
Maximaal 125 – 150 ml vocht Steeds kleine slokjes
Vezelarme producten; witbrood, witte rijst, cornflakes Drinken combineren met cracker of biscuitje
10 – 15 keer kauwen voor door slikken Maximaal 500 ml per dag aan koffie, vruchtensap of limonade
Gebruik ketjap, maggie, aromat Gebruik drinkbouillon
Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese? Inmiddels begeleid ik een aantal mensen die last hebben van gastroparese. Hoogtijd om hier eens wat meer over te schrijven dacht ik. Ik...

Wat te doen bij Obstipatie

Wat te doen bij Obstipatie

Obstipatie Obstipatie, constipatie of verstopping, het betekent allemaal hetzelfde; je kan niet naar de WC. Diarree is niet fijn maar obstipatie is ook...