Champignons eten met een stoma

april 23, 2021

Champignons eten met een stoma

Mag je nu wel of niet champignons eten als je een stoma hebt? Op veel sites wordt het eten van de paddestoelen ontraden omdat het voor verstopping van je stoma kan zorgen. Het laatst wat je wilt, is een champignons dwars voor de uitgang gaat liggen en jij geen ontlasting meer eruit krijgt. Moet je dan nu helemaal stoppen met het eten van champignons?

Champignons

Deze witte paddenstoel kennen we allemaal. 90% van de champignon bestaat uit water. Per jaar eten we ongeveer 2,5 tot 3 kilo champignons. Zo’n standaard blauw bakje (die binnenkort wit wordt) is 250 gram en hiervan eten we dus ongeveer 10 per jaar. Dat vind ik eigenlijk nog niet eens zoveel. Jij wel?

Oplosbare en onoplosbare vezels

Vezels kennen we in 2 verschillende vormen; de oplosbare en onoplosbare vezels. De oplosbare vezels kan ons lichaam afbreken en zijn een voedingsbron voor onze darmbacteriën. Dankzij deze voedingsbron kunnen de bacteriën blijven leven, positief werk doen en voortbestaan. De onoplosbare vezels kietelen onze darmen om de voortduwende beweging te maken. Deze onoplosbare vezels zijn dus erg belangrijk als je geobstipeerd bent. Dit geldt natuurlijk alleen van de mensen die nog een groot gedeelte van hun dikke darm hebben.

Champignons bevatten zowel oplosbare als onoplosbare vezels.

Champignons verteren niet goed

Doordat champignons voor een deel bestaan uit onoplosbare vezels, verteerd het moeilijk. Hierdoor kunnen ze voor verstopping zorgen. Dit kan een reden zijn om geen champignons meer te eten. Toch zijn ze erg lekker, maar dus ook gezond voor je darmen. Mijn advies zou dan ook zijn om wel champignons te eten maar ze erg klein te snijden. Daarnaast zou ik je willen adviseren om goed te kauwen voordat je de hap met champignons door slikt. Onder ‘goed kauwen’ wordt verstaan; 15 tot 20 keer kauwen voordat je het doorslikt. Door de combinatie van fijn snijden en goed kauwen, lukt het vaak om probleemloos champignons te eten.

Wist je trouwens dat champignons de smaak van ui en knoflook kunnen opnemen als je dit bij elkaar legt? Dus kan je geen ui of knoflook eten, leg dan de champignons erbij en je maaltijd krijgt een heerlijke pittige smaak ?

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese? Inmiddels begeleid ik een aantal mensen die last hebben van gastroparese. Hoogtijd om hier eens wat meer over te schrijven dacht ik. Ik...

Wat te doen bij Obstipatie

Wat te doen bij Obstipatie

Obstipatie Obstipatie, constipatie of verstopping, het betekent allemaal hetzelfde; je kan niet naar de WC. Diarree is niet fijn maar obstipatie is ook...