Buikpijn na het eten van pittig eten

Als mensen bij mij voor het eerst komen, vraag ik altijd op welke producten ze reageren met buikklachten. In negen van de tien keer zeggen mensen dat ze niet tegen pittig eten of scherp eten kunnen. Ze krijgen dan buikpijn. Hoe dit kan, snapte ik ook heel lang niet. Afgelopen weken ben ik in de literatuur gedoken en heb een antwoord op deze vraag gevonden.

Stof in pepers en paprika’s

In pepers en paprika’s zit de stof capsaicine. Deze stof wordt opgenomen in je darmen door een speciafieke receptor. Deze receptor heet Transient receptor potential V1 (TRPV1). Deze receptor zit op je pijnzenuw en is heeft invloed op de verwerking van pijnprikkels. Als je dus veel pepers en paprika’s eet, krijgt je TRPV1 veel capsaicine te verwerken waardoor er een pijnsignaal wordt gesignaleerd.

Geen schade aan je darm

Wanneer je zo’n pijn ervaart na pittig eten, doe je dat niet snel een tweede keer. Heel begrijpelijk natuurljk. Van veel mensen hoor ik dat ze zoveel pijn ervaren dat ze bang zijn dat er schade aan hun darmen van komt. Je weet nu dat de receptor de pijn

Histamine

De stof histamine wordt in ons lichaam vrij gemaakt bij een allergische reactie. Verschillende onderzoekers hebben gevonden dat mensen met PDS een verhoogde hoeveelheid histamine in hun darmen hebben in vergelijking met mensen die geen PDS hebben. De onderzoekers van Leuven hebben aan kunnen tonen dat grote hoeveelheden histamine zorgen voor overstimulatie van de TRPV1.

Conclusie Capsaicine en TRPV1

De stof capsaicine wordt dus opgenomen in je lijf via de receptor TRPV1. De TRPV1 is bij veel mensen met PDS en/of andere darmklachten al overprikkelt dus de receptor staat extra strak afgesteld. Als deze receptor dan ook nog getriggerd wordt door capsaicine, dan is het hek van de dam en krijg je pijn.