Buikpijn en prikkelbaar darm syndroom (PDS)
Buikpijn is één van de meest gehoorde klachten bij prikkelbaar darm syndroom (PDS). De buikpijn kan zo heftig zijn dat je een beroep gaat doen op de medische zorg. Als je je zorgen maakt over je buikpijn, trek dan altijd aan de bel bij je huisarts of dokterswacht. Zij zijn er om je te helpen en/of gerust te stellen. Ik zal op mijn beurt je proberen uit te leggen waar die pijn vandaan komt zodat je je eigen lijf beter begrijpt.
Maag en darm
Als je last hebt van buikpijn is het belangrijk om te weten waar de pijn zit. Je buik kan verdeelt worden in een boven en onder. In het bovenste gedeelte van je buik zitten alle vitale organen. Hiermee wordt je maag, lever, alvleesklier etc bedoeld. Als je last hebt van deze organen, voel je de pijn ter hoogte van je ribben. Onder je ribben zit het zogeheten onderbuik (logisch hé ?). Dit gedeelte wordt gevuld door je dunne en dikke darm.
Buikpijn en PDS
Dit zijn twee dingen die vaak hand in hand gaan. De wetenschap vond dit ook opvallend en hebben hier in de jaren ‘90 en ’00 onderzoek naar gedaan. Ze hebben twee groepen onderzocht; mensen met PDS en mensen zonder PDS. Er werden twee testen gedaan. De eerste test was dat er een ballonetje in de endeldarm werd gebracht en opgeblazen. Dit ballonetje werd opgepompt totdat de proefpersoon pijn kreeg. Wat bleek; de pijndrempel bij mensen met PDS ligt lager dan bij mensen zonder PDS. Kan je hieruit dan concluderen dat mensen met PDS aanstellers zijn? Nein Mann, want dat bleek uit de andere test. Beide groepen moesten hun hand in een bak koud water en aangeven wanneer het pijn ging doen. En wat denk je? Beide groepen hadden dezelfde pijndrempel.
Het verschil van de pijndrempel bij de darmen is ook te zien bij scans van de hersenen.
De buikpijn die jij met PDS ervaart, is moeilijk te begrijpen voor iemand zonder PDS.
Buikpijn en buikpijn
Buikpijn is natuurlijk een signaal van je lijf dat er binnen iets niet helemaal goed gaat. Als de buikpijn de hele dag aanwezig is, ook ’s nachts is het goed om een arts te raadplegen. Deze buikpijn zie je bijvoorbeeld bij mensen met de Ziekte van Crohn. Vaak is de buikpijn te linken aan voeding of verdwijnt de buik als je naar de WC bent geweest, als je last hebt van PDS. In dat geval is het goed om kritisch naar je voeding te gaan kijken. Een optie kan FODMaP zijn, maar ik help je graag om daar de juiste beslissing in te nemen.