Buikpijn en prikkelbaar darm syndroom

december 23, 2020

Buikpijn en prikkelbaar darm syndroom

Buikpijn en prikkelbaar darm syndroom worden vaak verschillende omschreven. Sommige mensen hebben het gevoel dat ze een band om hun buik hebben, andere omschrijven de buikpijn als een soort koliek aanval. Bij zo’n aanval is het zo pijnlijk dat iemand het liefst dubbel gevouwen voor over ligt of hangt om de pijn te stillen. Hoe de buikpijn zich ook uit, het is super vervelend en je wilt er vanaf.

Buikpijn als onderdeel van de diagnose PDS

Om vast te stellen of je last hebt van PDS wordt er gebruik gemaakt van een aantal vragen. Met deze vragen kan je zien of je binnen de criteria valt. Dit heet Rome IV (2016).

‘’ Buikpijn, geburende tenminste 1 dag per week in de laatste 3 maanden, met twee of meer van de volgende kenmerken:

  1. Verband met defecatie
  2. Verband met verandering defecatiefrequentie
  3. Verband met verandering de vorm van de ontlasting’’

De meeste mensen vertellen mij dat hun buikpijn wegzakt als ze naar de WC zijn geweest. Het probleem ligt in de WC en de klachten zijn verholpen. Wanneer er weer gegeten wordt, begint het hele ‘feest’opnieuw.

Pijn voelen

Mensen met PDS hebben vaak buikpijn. Vaker buikpijn dan mensen zonder PDS. In een onderzoek hebben ze vast gesteld dat de pijngrens van mensen met PDS lager ligt dan bij mensen zonder PDS. Deze lagere pijngrens heeft alleen te maken met het signaleren van pijn in de darmen. In hetzelfde onderzoek is namelijk ook gekeken naar de pijngrens als de hand in een bak met koud water gehouden werd. Er werd geen verschil tussen de mensen zonder of met PDS gevonden. Je kan dus concluderen dat de mensen met PDS geen aanstellers zijn maar de pijn in de darmen is heftiger danwel gaat eerder de pijngrens over.

Waardoor ervaar je meer pijn?

Eerder heb ik een blog geschreven over buikpijn na het eten van pittig eten. Toen heb ik geschreven dat de receptoren in de darmen bij mensen met PDS overprikkeld zijn en daardoor wordt de pijn opgemerkt. Dit kan een reden zijn waarom je zo’n buikpijn hebt. Het kan ook te maken hebben aan de acitivteit in je hersenen. Uit scans blijkt namelijk dat er in de hersenen van mensen met PDS meer activiteit wordt gezien in specifieke delen als het gaat om pijn. Ook in andere delen in de hersenen wordt meer hersenactiviteit aangetoond als de prikkel niet door de persoon wordt ervaren. Ook je zenuwen kunnen een effect hebben op de prikkelgeleiding. Hierdoor kan je ook meer of intense buikpijn ervaren.

Conclusie

Heb je buikpijn in combinatie met PDS? Dit wordt veroorzaakt door een combinatie van je hersenen, receptoren in je darmwand en de geleiding van prikkels in je zenuwbanen. Voeding kan dus een oplossing zijn zodat je receptoren minder overprikkeld raken. Voor een groep mensen zou hypnotherapie ook een goede optie zijn.

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese? Inmiddels begeleid ik een aantal mensen die last hebben van gastroparese. Hoogtijd om hier eens wat meer over te schrijven dacht ik. Ik...

Wat te doen bij Obstipatie

Wat te doen bij Obstipatie

Obstipatie Obstipatie, constipatie of verstopping, het betekent allemaal hetzelfde; je kan niet naar de WC. Diarree is niet fijn maar obstipatie is ook...