5 tips om van je obstipatie af te komen

december 9, 2020

5 tips om van je obstipatie af te komen

Nou, het is weer zo ver; je bent dagen niet naar de WC geweest, je buik is zo dik dat mensen aan je vragen of je zwanger bent en je staat op de kop van de buikpijn. Obstipatie is lastig en heel erg vervelend. Van veel mensen hoor ik dat het thuis werken een uitkomst is als je last van obstipatie hebt. Toch is het wel fijn als je gewoon naar de WC kan en verlost bent van je klachten. Ik heb 5 tips om van je obstipatie af te komen voor je op een rijtje gezet.

Tip 1: Laat je ontbijt uit 3 V’s bestaan

De 3 V’s? Que? Dit is vaak nog niet heel erg bekend bij mensen. Met 3 V’s bedoel ik:

  • Vetten
  • Vezels
  • Volume

Vetten worden opgenomen door galzuren in je dunne darm. Na een nacht slapen zit je galblaas vol met gal en wanneer je dan vet eet, wordt het gal bij je voedselbrij gespoten. Dit kan een laxerend effect hebben. In een andere blog zal ik uitleggen hoe dit precies werkt. To be continued…

Vezels stimuleren je darmwerking waardoor je ontlasting steeds verder bij de uitgang komt. Volume heeft ook een effect op de voorstuwde beweging van je dikke darm.

Een voorbeeld van een goed ontbijt: halfvolle of volle yoghurt met een kiwi, een eetlepel lijnzaad en een handje noten.

Tip 2: Bewegen

Met bewegen bedoel ik niet meteen dat je uren moet gaan zwoegen in de sportschool. Een frisse neus buiten halen met een wandeling valt ook onder deze categorie. Wandelen stimuleert je dikke darm ook om de voedselbrij verder te duwen. Als je moeite hebt om iedere dag te wandelen, kan je gebruik maken van verschillende app’s. Je hebt bijvoorbeeld Samsung Health (ook voor Apple) en dan strijd je tegen heel veel mensen om iedere maand een virtueel pad te bewandelen. Heel erg leuk en een mooie stok achter de deur. Je hebt ook van de Hersenstichting een mooie app: Ommetje. Deze app stimuleert je iedere dag een ommetje van 20 minuten te maken .

Tip 3: Water drinken

Je had hem waarschijnlijk al zien aankomen. Water drinken zorgt ervoor dat de massa een beetje glad en soepel blijft. Probeer naast je koffie, thee en zuivel ongeveer 1500 ml water te drinken. Je kan een grote fles op het aanrecht zetten maar je kan bij ieder kopje koffie of thee een glas water nemen. Het duurt toch even totdat de koffie klaar is en in die tijd heb je met hetzelfde gemak een glas water achterover geslagen.

Tip 4: Cafeïne

Eerder had ik het al over de voortstuwende beweging van je dikke darm. Daar ga ik nog een aparte blog voor maken maar je kan deze beweging beïnvloeden. Cafeïne triggert namelijk deze beweging. Een kopje koffie op zijn tijd kan dus effectief zijn bij je obstipatie klachten.

Tip 5: Vezels

Vaak denken mensen dat vezels juist obstiperend werken en gaan ze daarom maar uit de weg. Wanneer je vezels gaat eten, kan dat eerst voor verergering van je klachten zorgen. Het is daarom belangrijk om de vezels langzaam op te bouwen. Begin bijvoorbeeld bij het nemen van vezelrijke tussendoortjes zoals een  vezelrijke knäckeröd (no spoon, just a fan) of roggebrood. Als dit goed gaat, kan je kijken naar de hoeveelheid groeten bij je warme maaltijd. Draai dus aan 1 knop tegelijk. Vanuit de theorie is het advies om 5 gram vezels per week op te hogen.

Soms kan probiotica ook nog een optie zijn. 

Hopelijk kom je met behulp van deze tips van je obstipatie af!

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese? Inmiddels begeleid ik een aantal mensen die last hebben van gastroparese. Hoogtijd om hier eens wat meer over te schrijven dacht ik. Ik...

Wat te doen bij Obstipatie

Wat te doen bij Obstipatie

Obstipatie Obstipatie, constipatie of verstopping, het betekent allemaal hetzelfde; je kan niet naar de WC. Diarree is niet fijn maar obstipatie is ook...