Probiotica

 Als ik over probiotica begin, krijg ik vaak de vraag of ik Yakult bedoel. Ik bedoel dan niet dit drankje maar ik wil het dan wel graag met je over bacteriën hebben. Wist je dat je meer bacteriën in je lijf hebt dan lichaamscellen? Als die grote hoeveelheid bacteriën uit balans is, dan kan dit voor behoorlijk wat klachten zorgen zoals diarree of juist obstipatie. (linken)

Wat zijn probiotica

Probiotica zijn levende bacteriën die je kan kopen in poedervorm of capsules. De bacteriën overleven in je maag en komen uiteindelijk in je dikke darm terecht. In je dikke darm zitten deze miljoenen bacteriën en dit bij elkaar wordt ook wel je darmflora genoemd. Door probiotica te nemen kunnen bepaalde bacteriën weer je darmflora herstellen.

Waarom schrijft mijn arts geen probiotica voor?

Uit onderzoek blijkt dat artsen het voorschrijven van probiotica nog best lastig vindt. 55% van de artsen schrijft nooit probiotica voor. De reden hiervoor is dat 35% van de artsen te weinig kennis hebben van de probiotica. Ook wordt de wetenschappelijke onderbouwing in twijfel getrokken maar er wordt veel onderzoek gedaan naar probiotica. Hierdoor wordt er steeds meer bekend maar deze nieuwe informatie moet dan ook nog bij je huisarts komen. Je huisarts heeft heel veel kennis die regelmatige geupdate moet worden en je huisarts is ook maar een mens 😉

Als je diarree hebt na het gebruik van antibiotica, schrijven 75% van de arts probiotica voor. Bij klachten door PDS ligt dit precentage maar op 50%

Verschillende soorten

Er zijn ontelbaar veel verschillende soorten probiotica en welke moet je dan kiezen? Dit is een dilemma waar niet alleen jij voor staat maar je huisarts ook. Probiotica kan voor veel verschillende problemen worden ingezet dus je moet goed kijken welke voor jou bedoeld is. Er zijn bijvoorbeeld probiotica voor bij het gebruik van antibiotica, bij IBD (link), bij diarree of obstipatie. Maar er is ook probiotica op de markt gekomen voor mensen die vaak blaasontstekingen hebben.

Wil je advies hebben welke probiotica bij jou past? Laat het mij weten en ik kijk met je mee. Het is namelijk belangrijk dat er onder ander genoeg bacteriën in zitten. Een goed probioticum bevat meer dan 10 miljoen bacteriën.

Wordt het vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Helaas, je zorgverzekeraar vergoed het gebruik van probiotica niet. Je moet het dus uit eigen zak betalen. Dit is ook de reden waarom ik het niet voor je kan bestellen. Ik kan je wel laten zien welke je kan bestellen.