Winderigheid bij darmklachten

maart 24, 2021

Winderigheid bij darmklachten

Naast je darmklachten van buikpijn heb je ook nog eens last van winderigheid. Weet dat je hier niet alleen in staat. Veel mensen hebben last van winderigheid. Scheetjes laten is heel gewoon als het tussen de 10 tot 15 keer per dag is. Wanneer je meer dan 25 scheten per dag laat, heb je last van winderigheid. Meestal is het niet gevaarlijk, maar het is wel erg vervelend.

Winderigheid en eten

Wanneer je een maaltijd hebt gehad, ontstaat er in je maagdarmkanaal 1,5 l gas. Deze lucht in je buik komt bijvoorbeeld door ingeslikte lucht omdat je druk aan kletsen was tijdens het eten. Ook kan de gasvorming komen door onverteerde koolhydraten of zoetstoffen. Voorbeeld hiervan zijn groente of suikervrije snoepjes. Mensen met een lactose intolerantie hebben vaak ook last van een winderigheid.

Als je last hebt van winderigheid, kan het FODMaP dieet een oplossing zijn.

Andere klachten naast winderigheid

Winderigheid is vaak niet een op zichzelf staand probleem.  De klachten die ik vaak hoor naast winderigheid zijn: obstipatie, diarree, buikpijn of buikkrampen. Vooral als mensen hun windjes in proberen te houden, is buikpijn een vaak gehoorde klacht. Het wordt vaak omschreven als een band om de buik. Ik snap dat het heel genant kan zijn, maar onthoudt dat iedereen scheetjes laat.

Andere oorzaken van winderigheid

Natuurlijk kan voeding zorgen voor winderigheid, maar denk ook aan andere oorzaken. Als je de hele dag kauwt op kauwgom, slik je extra lucht naar binnen. Dit kan ervoor zorgen dat je extra lucht in je buik hebt met alle gevolgen van dien. Andere veroorzakers van winderigheid:

  • Slechte passend kunstgebit
  • Drinken met een ritje
  • Koolzuur houdende dranken
  • Roken

Wat kan je doen om de winderigheid te verminderen?

Nu weet je dat er veel verschillende oorzaken zijn voor de winderigheid, snap je ook dat er verschillende oplossingen zijn. Het stoppen van roken is een schot voor open doel natuurlijk, maar ik heb nog een aantal tips voor je:

  • 15 tot 20 keer te kauwen voordat je een hap eten doorslikt
  • Praat niet als je net een hap met eten in je mond hebt gestopt
  • Eet regelmatig
  • Gebruik geen kauwgom
  • Voorkom obstipatie door bijvoorbeeld extra vezels te eten. Dit kan in eerste instantie zorgen voor meer gasvorming, maar geef je lijf paar dagen de tijd om hier aan te wennen.
Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese? Inmiddels begeleid ik een aantal mensen die last hebben van gastroparese. Hoogtijd om hier eens wat meer over te schrijven dacht ik. Ik...

Wat te doen bij Obstipatie

Wat te doen bij Obstipatie

Obstipatie Obstipatie, constipatie of verstopping, het betekent allemaal hetzelfde; je kan niet naar de WC. Diarree is niet fijn maar obstipatie is ook...