Meer Ziekte van Crohn in westerse landen

april 9, 2021

Meer Ziekte van Crohn in westerse landen

Het is een interessant ontwikkeling die de laatste jaren wordt gezien in de westerse landen. In deze landen, zoals Nederland, wordt steeds meer de Ziekte van Crohn gezien. Dit was reden om dit te gaan uitzoeken. Wat denk je? Onze eetgewoonten zijn de oorzaak van de oplopend aantal gevallen van de Ziekte van Crohn.

Westerse dieet

In de voedingswereld wordt het Mediterrane dieet als het gezondste gezien. Het Mediterrane dieet betekent dat de manier van eten uit het gebied van de Middenlandse Zee heel goed voor ons. Dit wordt ook wel eens de blue zones genoemd. In deze gebieden worden de mensen significant ouder dan mensen, zoals wij, die meer in het westen wonen. Je kan je vast wel een voorstelling maken van het Mediterrane dieet; eten wat de natuur ons brengt, heerlijke groente en fruit die gegroeid zijn door de zon en er is geen fabriek aan te pas gekomen. Dit wordt dus gezien als dé healty lifestyle.

Het Westerse dieet is het tegenovergestelde van het Mediterrane dieet. Hetgeen dat wij in het westen eten, wordt vaak door een fabriek gemaakt of bewerkt. Hierbij kan je denken aan koek, snoep en chips maar ook aan brood uit de supermarkt of je favoriete suikervrije magere vruchtenyoghurt. In veel van deze producten worden extra stoffen gebruikt om het product er zo aantrekkelijk mogelijk uit te laten zien.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het Westerse dieet de oorzaak is van de oplopende hoeveelheid mensen met de Ziekte van Crohn.

Tips

  • Eet niet te veel vlees
  • Eet niet te veel producten die veel emulgeer-, verdikkings- of antiklontermiddelen bevatten
    • Vleeswaren
    • Luxe toetjes (anders dan yoghurt)
    • Maltodextrine wat vaak in suikervrije producten zit
  • Eet veel groente & fruit

Beeld jij dus zo’n oud lief Italiaans vrouwtje bent. Je woont in een prachtig klein dorpje en eet alles wat dicht bij de natuur staat. Wat zou je dan het liefste eten?

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese? Inmiddels begeleid ik een aantal mensen die last hebben van gastroparese. Hoogtijd om hier eens wat meer over te schrijven dacht ik. Ik...

Wat te doen bij Obstipatie

Wat te doen bij Obstipatie

Obstipatie Obstipatie, constipatie of verstopping, het betekent allemaal hetzelfde; je kan niet naar de WC. Diarree is niet fijn maar obstipatie is ook...