Plantaardig voedingspatroon bij Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa
Veel mensen met de Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa (IBD) zijn opzoek naar de heilige graal als het gaat om het verlengde van een ontstekingsvrije periode. Dit wordt vaak met medicatie gedaan maar 68% van de mensen met IBD willen het liever met voeding proberen te bewerkstelligen. Er wordt dan ook veel onderzoek gedaan naar die vraagstuk. De Maag Lever Darm Stichting en de Crohn en Colitis Stichting zijn vaak betrokken bij dit soort onderzoeken.
Belangrijk dus om lid te zijn van de Maag Lever en Darm Stichting en de Crohn en Colitis Stichting
Pilot studie: IBD, eet je mee?
In de studie werd onderzocht wat het effect was van onbewerkt en plantaardig eten. Het was de bedoeling dat mensen plantaardig gingen eten en dit combineren met vis, onbewerkt vlees en volle zuivel. Ook was het belangrijk om goed te kauwen. Veel deelnemers geven aan dat de kwaliteit van leven beter is geworden en raden het anderen aan. Dat is natuurlijk fantastisch! Ook werd er veel gesproken over meer energie en beter fitheid. Dat lijken mij hele mooie uitkomsten. Zeker in deze Corona tijd. De uitkomsten van deze pilot zijn hoopgevend en tonen aan dat verder onderzoek erg belangrijk is.
Beperk het gebruik van vlees
Al langer weten we dat veel vlees niet goed is voor onze darmen. In de Richtlijn Goede Voeding (2015) wordt al opgeroepen om minder vlees te gaan eten. Er zijn verbanden gevonden tussen darmkanker, longkanker, beroertes en diabetes. Inmiddels lijkt het eten van vlees dus ook een negatief effect te hebben wanneer je Crohn of Colitis hebt. Het meest bewerkte vlees is roodvlees
Het advies is dan ook om het eten van consumptie van rood vlees en dan vooral bewerkt vlees te beperken.
Wat is bewerkt en onbewerkt vlees?
Schrik niet, heel veel vlees valt onder de noemer rood of bewerkt vlees. Voorbeelden van rood vlees zijn; rund, schaap, geit en varken. Bewerkt vlees is bijvoorbeeld vleeswaren, gerookte kipfilet.
Het advies is dan ook om voornamelijk te kiezen voor wit vlees van de kip of een ander gevogelte.