Is het low FODMaP dieet glutenvrij?

januari 7, 2021

Is het low FODMaP dieet glutenvrij?

Als je volledig low FODMaP eet, eet je bijvoorbeeld glutenvrij brood en ongepaneerd. Veel mensen denken dat low FODMaP dieet glutenvrij is, maar dit klopt niet helemaal. Al hebben FODMaP’s en gluten veel overlap met elkaar. Het grote verschil is dat FODMaP’s koolhydraten zijn en gluten eiwitten. Als je het heel zwart wit bekijkt, hebben FODMaP’s en gluten in ons lijf niets met elkaar te maken. Hoe kan het dan dat je glutenvrij brood moet eten als je low FODMaP eet?

Glutenvrij eten

Wanneer je glutenvrij eet omdat je Coeliakie hebt, moet je geen tarwezetmeel, spelt, tarwe, rogge en gerst eten. Als je per ongeluk wel gluten binnen krijgt, reageert je afweersysteem. De darmwand wordt beschadigd met alle gevolgen van dien (https://food-care.nl/coeliakie-klachten/) . Naast de glutenvrije producten, is het voor iemand met Coeliakie ook belangrijk om te letten op kruisbesmetting. Kruisbesmetting kan ontstaan doordat er in een huishouden 1 botervloot of pindakaas pot wordt gebruikt. De boterhammen met gluten en zonder gluten worden met dezelfde pindakaas besmeerd. De gluten kunnen op die manier van de ene boterham op de andere komen.

Mensen met Coeliakie kunnen wel appelvezel of insuline eten. Deze ingrediënten zijn rijk aan FODMaP’s.

Low fodmap eten

Als je alle groepen FODMaP’s weg laat, kies je niet alleen voor het elimineren van je vertrouwde boterham, maar ook voor verschillende groenten, fruit en zuivel. Maak je een foutje waardoor je toch FODMaP’s binnen krijgt, krijg je klachten maar je afweersysteem slaat niet aan. Er is dan ook geen schade in darmen te zien. Dit is dan ook een heel groot verschil met een glutenintollerantie danwel Coeliakie. Daarnaast hoef je bij low FODMap niet bang te zijn voor kruisbesmetting.

Doordat je niet strikt let op kruisbesmetting is low FODMaP niet glutenvrij.

Gluten vs. FODMaP’s

Gluten FODMaP’s
Eiwitten Koolhydraten
Bij inname wel darmschade Bij inname geen darmschade
Bij inname wordt afweersysteem geactiveerd Bij inname wordt afweersysteem niet actief
Kans op kruisbesmetting Geen kans op kruisbesmetting
Geen tarwezetmeel Wel tarwezetmeel

 

 

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese? Inmiddels begeleid ik een aantal mensen die last hebben van gastroparese. Hoogtijd om hier eens wat meer over te schrijven dacht ik. Ik...

Wat te doen bij Obstipatie

Wat te doen bij Obstipatie

Obstipatie Obstipatie, constipatie of verstopping, het betekent allemaal hetzelfde; je kan niet naar de WC. Diarree is niet fijn maar obstipatie is ook...