Diarree wat geen diarree is

april 14, 2021

Diarree wat geen diarree is

Je zou zeggen diarree is diarree en verstopping is verstopping. Hoe moeilijk kan het leven zijn? Iedere dag dunne ontlasting en eens in de zoveel tijd heb je zo’n verschrikkelijk buikpijn en dan wordt met alle kracht nog meer ontlasting uit je buik gedrukt. Het voelt dan altijd je een soort koliekaanval hebt. Mensen die hier last van hebben, omschrijven dit als bijzonder pijnlijk en kunnen dan bijvoorbeeld ook niet werken. Wat zou je hier aan kunnen doen?

Heb je echt last van diarree?

Je gaat naar de WC, draait je om en ziet dunne ontlasting in de WC. Jouw gedacht: Shit, ik heb diarree. Heel logisch dat je zo denkt, maar schijn kan bedriegen. Soms denk je dat je last hebt van diarree maar ben je eigenlijk hartstikke verstopt. Dit wordt overloopdiarree genoemd. We kennen het ook wel als peuterdiarree of paradoxale diarree.

Wat is overloopdiarree?

Ik kan het beste uitleggen met het volgende voorbeeld:

Je staat met je auto in een file die muurvast staat. In je achteruitkijkspiegel zie je een motor aankomen en die manoeuvreert zich soepel  tussen alle stilstaande auto’s heen. Zo passeert de motor jou ook. Uiteindelijk zie je de motor de afslag nemen die jij uiteindelijk ook graag wilt nemen.

Dit is precies wat er ook in jouw buik gebeurd als jij last hebt van overloopdiarree. Je buik zit vol met ontlasting waardoor er een opstopping ontstaat. Alle ontlasting die dun en vloeibaar is, wordt normaal gesproken opgenomen in de wat vastere ontlasting. In dit geval stroomt die dunne ontlasting langs de massa die vast dit. De grote klont ontlasting blijft in je buik zitten en de dunne ontlasting komt eruit.

Aanval van buikpijn

Herken je dit? Dubbel geklapt van de pijn omdat er pijnscheuten in je onderbuik zijn? Moet je meerdere keren naar de WC en neemt dit pas na paar uren af? Dit kan komen doordat je lichaam een soort opruimactie doet. In de buik zit al een bepaalde periode een stuk ontlasting vast en het lichaam vind het welletjes. Je lichaam gaat een soort opruimactie organiseren. Deze opruimactie valt onder de categorie: wil het niet goedschiks, dan maar kwaadschiks. Dit kwaadschiks gaat gepaard met veel klacht en veel pijn voor jou. Iedere keer wanneer jij een kramp voelt, probeert het lichaam de vaste gekomen ontlasting voort te duwen. Dit kan heel pijnlijk zijn, maar je moet er doorheen.

Nadat alle ontlasting uit je buik is, begint de cyclus opnieuw. Dit is dan jouw moment om de obstipatie een halt toe te roepen.

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese? Inmiddels begeleid ik een aantal mensen die last hebben van gastroparese. Hoogtijd om hier eens wat meer over te schrijven dacht ik. Ik...

Wat te doen bij Obstipatie

Wat te doen bij Obstipatie

Obstipatie Obstipatie, constipatie of verstopping, het betekent allemaal hetzelfde; je kan niet naar de WC. Diarree is niet fijn maar obstipatie is ook...