Coeliakie klachten

september 18, 2020

Coeliakie klachten

 Al in de 19e eeuw werd er over coeliakie geschreven. Ze kwamen er achter dat het weg laten van koolhydraten goed effect had. Veel later, rond 1945 – 1950, werd vast gesteld dat de klachten werden veroorzaakt door gluten en weer later ( 1960) kwam de wetenschap er achter dat er sprake is van vlokatrofie bij Coeliakie.

Klachten

Denk je dat je een glutenintollernatie hebt? Dan is het goed om eerst naar de huisarts te gaan zodat je onderzocht kan worden. Klachten die je kan hebben zijn bijvoorbeeld:

  • Altijd diarree of juist obstipatie
  • Opgezette buik
  • Buikpijn
  • Misselijkheid
  • Weinig eetlust
  • Gewichtsverliescoeliakie klachten

Zoals je ziet zijn die vrij algemene klachten die ook nog 100 andere oorzaken kunnen hebben. De kans dat je coeliakie hebt, als je geen andere familieleden met coeliakie hebt, is klein. Ongeveer 1% van de Nederlanders hebben coeliakie.

Wat wel vaak gezien wordt, is dat coeliakie samen gaat met andere ziektes. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan:

  • Diabetes mellitus type 1
  • Syndroom van Down
  • Schildklierproblemen
  • De ziek van Dühring
  • Reuma
  • Lactose intolerantie

Reactie van je lichaam

Wanneer je coeliakie hebt, reageert je immuunsysteem op de gluten. De gluten worden als ‘niet oké’ bestempeld door jouw lichaam en gaat in de aanval. Deze reactie van het lichaam kunnen vaak worden terug gezien in een bloedtest. Als er niets in je bloed te zien is, kan je alsnog coeliakie hebben.

Darmschade

Wanneer je coeliakie hebt, heb je schade aan de wand van je dunne darm. De darmvlokken worden afgestomd waardoor de opnamemogelijkheid kleiner wordt. Je kan dan je voedingsstoffen allemaal opnemen omdat er gewoon weg geen ruimte voor is. Op de lange termijn kunnen deze te korten leiden tot onder andere botontkalking.

Glutenvrij eten

De enige remedie coeliakie is glutenvrij eten. Op deze manier groeien je darmvlokken weer aan. Het is belangrijk om pas te starten met glutenvrij eten als je ook daadwerkelijk de diagnose coeliakie heb gekregen. Dit is écht heel erg belangrijk. Ik hoor wel eens dat mensen het advies hebben gekregen om glutenvrij te gaan eten zonder dat er iets getest is. Glutenvrij eten is niet gemakkelijk en je moet goed weten wat je doet. Straks heb je helemaal geen glutenintollerantie en dan heb je al die tijd voor niets glutenvrij gegeten. Een beetje zonde van je energie en moeite.

Het belangrijkste is:

Niet starten met glutenvrij eten om coeliakie vast te stellen! Laat het vast stellen van coeliakie over aan de medisch specialisten. Als je glutenvrij gaat eten, kan er geen coeliakie meer worden vast gesteld. Je darmvlokken groeien immers weer aan bij glutenvrij dieet en daardoor lijken je darmen net zo gezond als die van iemand zonder coeliakie. Als je wel glutenvrij hebt gegeten en er komen toch nog onderzoeken. Zorg er dan voor dat je minimaal 8 weken voor de onderzoeken weer gluten gaat eten.

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese? Inmiddels begeleid ik een aantal mensen die last hebben van gastroparese. Hoogtijd om hier eens wat meer over te schrijven dacht ik. Ik...

Wat te doen bij Obstipatie

Wat te doen bij Obstipatie

Obstipatie Obstipatie, constipatie of verstopping, het betekent allemaal hetzelfde; je kan niet naar de WC. Diarree is niet fijn maar obstipatie is ook...