40+ beoordelingen via QDNA met gemiddeld een 9,6!

Buikpijn na het eten van pittig eten

6 november 2023

Buikpijn na het eten van pittig eten

Als mensen voor het eerst bij ons komen, vraag ik altijd op welke producten ze reageren met buikklachten. In negen van de tien gevallen zeggen mensen dat ze niet tegen pittig eten of scherp eten kunnen. Ze krijgen dan buikpijn. Hoe dit kan, snapten wij ook heel lang niet. Lang bleef dit een raadsel, maar inmiddels kan deze vraag beantwoord worden.

Stof in pepers en paprika’s

In pepers en paprika’s zit de stof capsaïcine. Deze stof wordt opgenomen in je darmen door een specifieke receptor. Een receptor is een soort voelspriet die bepaalde stoffen opneemt. Zo’n receptor zit vaak verbonden aan een zenuw. Deze receptor heet Transient receptor potential V1 (TRPV1). Deze receptor zit op je pijnzenuw en heeft invloed op de verwerking van pijnprikkels. Als je dus veel pepers en paprika’s eet, krijgt je TRPV1 veel capsaïcine te verwerken waardoor er een pijnsignaal wordt gesignaleerd.

Geen schade aan je darm

Wanneer je zo’n pijn ervaart na pittig eten, doe je dat niet snel een tweede keer. Heel begrijpelijk natuurlijk. Van veel mensen horen we dat ze zoveel pijn ervaren dat ze bang zijn dat er schade aan hun darmen van komt. Je weet nu dat de receptor het pijnsignaal afgeeft en dit zorgt niet voor schade in je buik.

Histamine

De stof histamine wordt in ons lichaam vrijgemaakt bij een allergische reactie.
Een uitstorting van histamine kan je bijvoorbeeld zien door rode vlekken in je nek, jeuk en een rode huid nadat je geprikt bent door een mug. Verschillende onderzoekers hebben gevonden dat mensen met PDS een verhoogde hoeveelheid histamine in hun darmen hebben in vergelijking met mensen die geen PDS hebben. De onderzoekers van Leuven hebben aan kunnen tonen dat grote hoeveelheden histamine zorgen voor overstimulatie van de TRPV1. Je kan dat merken als je gevoeliger bent voor bijvoorbeeld pittig eten.

Conclusie Capsaicine en TRPV1

De stof capsaïcine wordt dus opgenomen in je lijf via de receptor TRPV1. De TRPV1 is bij veel mensen met PDS en/of andere darmklachten al overprikkelt, dus de receptor staat extra strak afgesteld. Als deze receptor dan ook nog getriggerd wordt door capsaïcine, dan is het hek van de dam en krijg je dus buikpijn na het eten van pittig eten.

Tip van ons: bouw het pittig eten voorzichtig op en ga het niet helemaal uit de weg!

Lees verder over buikpijn bij PDS
Pijn in je rechter zij

Pijn in je rechter zij

Pijn in je rechter zij Buikpijn en krampen, hiermee ben je bekend. Vaak is deze pijn wel te doen, maar de pijn in je rechter zij is wel écht heel erg...