Dat het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) allesbehalve prettig is, hoeven we je niet meer uit te leggen. Gelukkig betekent dat niet dat er helemaal niks aan te doen is. Integendeel!
PDS is een diagnose die ons al jaren veelvuldig om de oren vliegt. PDS is lastig, want vaak voelt het als vaag en ongrijpbaar, iets ‘waar je maar mee moet leven’. Maar zo makkelijk werkt het niet. PDS kenmerkt zich door onder meer buikpijn en ontstaat door een aantal factoren. Factoren die deels genetisch en hormonaal van aard zijn, maar ook te maken hebben met medicatie en verstoorde signalen vanuit de darm naar de hersenen.
Wanneer een patiënt met PDS bij Foodcare binnenkomt, willen we in eerste instantie weten wat de klachten zijn en hoe lang de klachten al bestaan. Het is belangrijk om meteen te kijken naar de klachten in relatie tot situaties hier omheen, zo kunnen we beter aansturen op de aanpak. We ziek vaak dat PDS samenvalt met een periode van stress, ziekte of medicatiegebruik. Wat dat betreft zijn het uitlokkers van een prikkelbare darm.
Het uitsluiten van triggers
‘Als het gaat om PDS en intoleranties, hebben veel mensen al vaak van bepaalde voeding in hun hoofd dat ze er niet tegen kunnen,’ aldus Marjolein. ‘Maar wanneer je bij voorbaat al producten vermijdt, leg je jezelf allerlei onnodige beperkingen op.’ Wij vinden dat het belangrijk is om eerst weer normaal te gaan eten, met een goede en vezelrijke basis. Dit vormt een mooi uitgangspunt om te kijken naar mogelijke triggers.
Een eetpatroon na de diagnose PDS gaat dus over maatwerk. We kijken naar wat wél werkt voor jouw lijf. Het internet staat vol met standaardlijstjes, maar wat werkt voor jou? Dat doen we door te testen. ‘De allerbeste test is door het product weg te laten, maar ook weer te introduceren. Zo weet je niet alleen wat je wel en niet kunt verdragen, maar kun je ook de grens opzoeken met de hoeveelheid die je kunt verdragen.’
Denk jij dat je PDS hebt of heb je die diagnose gekregen en heb je behoefte aan ondersteuning? Neem contact met ons op!