Leaky Gut

oktober 28, 2020

Leaky gut

Veel onderwerpen vind ik gemakkelijk om over te schrijven, maar leaky gut behoort niet tot deze categorie. Er wordt al lange tijd gesproken over een leaky gut en deze wetenschap was er lange tijd niet niet over uit. Inmiddels is er genoeg wetenschappelijk bewijs gevonden dat een leaky gut echt bestaat maar wat is het?

Lekkende darm

Letterlijk vertaald betekent het een lekkende darm. Hiermee wordt bedoeld dat bepaalde stoffen niet worden opgenomen door de darmcellen maar daar tussendoor sijpelt. Hierdoor kan je een soort ontstekende reactie van het darmweefsel krijgen.

Tight junctions

Nog zo’n raar woord; tight junctions maar ik zal het toelichten. Onze darmcellen zijn zij aan zij opgesteld, dicht tegen elkaar aan zodat er geen ruimte tussen de cellen is. De cellen worden tegen elkaar aan gehouden door soort elastiekjes. Deze elastiekjes worden tight junctions genoemd. De tight junctions zijn verantwoordelijk voor het transporteren van gustinstig en mogelijke schadelijke stoffen. Ze regelen dus de doorlaatbaarheid van je darmbarriére. Als de tight junctions niet goed functioneren, is er sprake van een leaky gut.

Oorzaak lekkende darm

De lekkende darm kan verschillende oorzaken hebben.

  • Antibiotica gebruik
  • Vezelarm voedingspatroon
  • Darmbacteriën uit balans
  • Stress
  • Disfunctie van andere organen

Als de tight junctions zijn aangedaan, wordt er een eiwit afgescheiden. Dit eiwit heet zonuline. Zonuline komt in je ontlasting terecht. Als een hoge waarde zonuline bij een ontlastingsonderzoek wordt gevonden, is er sprake van een leaky gut. Ik moet wel zeggen dat ik zo’n onderzoek nog nooit heb laten uitvoeren.

Wat te doen bij een leaky gut?

Zoals je ziet, zijn de oorzaken erg uitlopend. De behandeling van de lekkende darm kan dus ook heel verschillende zijn. Het is belangrijk dat je hier niet zelf mee gaat experimenteren om te voorkomen dat het bijvoorbeeld erger wordt. Ga naar iemand toe die verstand heeft van de darmen en laat zijn of haar lichtje er over schijnen. Het kan zijn dat je het advies zijn om probiotica te gaan gebruiken, maar het kan ook zo zijn dat je voedingspatroon beter kan aanpassen.

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese? Inmiddels begeleid ik een aantal mensen die last hebben van gastroparese. Hoogtijd om hier eens wat meer over te schrijven dacht ik. Ik...

Wat te doen bij Obstipatie

Wat te doen bij Obstipatie

Obstipatie Obstipatie, constipatie of verstopping, het betekent allemaal hetzelfde; je kan niet naar de WC. Diarree is niet fijn maar obstipatie is ook...