Wat is gastroparese?
Inmiddels begeleid ik een aantal mensen die last hebben van gastroparese. Hoogtijd om hier eens wat meer over te schrijven dacht ik. Ik kan mij voorstellen dat je geen idee hebt waar ik het over heb dus ik zal het toelichting:
- Gastro (Gaster) = maag
- Parese = gedeeltelijke of onvolledige verlamming van de spieren
Gastroparese betekent dat je maag er langer over doet om het voedsel de kneden en te malen.
Normaal blijft je voedsel 3 uren in je maag en bij mensen met gastroparese is dit dus langer.
Ontstaan
Bij een groot deel van de mensen is het onduidelijk hoe de gastroparese is ontstaan. Bij 60% van de mensen wordt geen oorzaak gevonden. Bij de overige 40% kan de vertraagde maagontlediging veroorzaakt worden door bijvoorbeeld Diabetes. Hoge bloedsuikers vertragen je maagontlediging. Ook kunnen operaties aan de maag een oorzaak voor de vertraging zijn. Bij zo’n operatie wordt dan een zenuw geraakt (Nervus Vagus) waardoor de prikkels niet meer (goed) worden doorgegeven.
Vet en vezels vertragen de maagontlediging
Klachten
Wanneer je eten te lang in je maag blijft zitten, heb je vaak minder trek. Veel mensen hebben last van misselijkheid, zitten snel vol en moeten veelal braken. Het is een logisch gevolg dat mensen ervoor kiezen om bepaald voedsel die klachten veroorzaken niet meer te eten. 55% van de mensen doen dit. Het vervelende is wel dat je hierdoor gaat afvallen. De kans dat je ondervoed raakt als je gastroparese hebt, is heel erg groot. 64% van de mensen hebben te korten in hun vitamines en mineralen met alle gevolgen van dien.
De behandeling
De behandeling van gastroparese bestaat uit verschillende fases en wordt gebaseerd op de ernst van de klachten.
- Graad 1: de klachten zijn onder controle te krijgen door kleine aanpassingen in het voedingspatroon. Medicatie is niet altijd nodig.
- Graad 2: een deel van de klachten kunnen met medicatie onderdrukt worden. Hierdoor lukt het mensen vaak om het huidige gewicht te handhaven.
- Graad 3: De klachten zijn erg heftig en het lukt niet om voldoende eten binnen te krijgen om op gewicht te blijven en om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen.
Wanneer mensen last hebben van graad 1 worden er voedingsadviezen gegeven zoals een dieet dat weinig vet en weinig vezels bevatten. Het advies is dan ook om magere producten zoals zuivel te gebruiken en om voorzichtig te zijn met halvarine en/of roomboter. Om de vezels zo laag mogelijk te houden, kan je kiezen voor bijvoorbeeld witbrood, witte pasta, witte rijst of sesam knäckebröd.
Bij graad 2 komt er wel medicatie bij kijken. Deze medicatie heet prokinetica en zorgen ervoor dat de spieren in je maagwand regelmatige en krachtiger samentrekken. Hierdoor wordt je maag beter ontledigd.
Als bovenstaande onvoldoende voor jou werkt en het gewicht achteruit holt, kan ervoor gekozen worden om te starten met sondevoeding. Er wordt dan eerst gekozen voor sondevoeding voor 12 weken om je maag rust te geven. Daarna wordt het eten weer langzaam opgebouwd. Hierna zijn nog een aantal stappen die ondernomen kunnen worden om je maag te ontzien. Een voorbeeld hiervan is een sonde die langer blijft zitten. Dit wordt een PEG sonde genoemd.
De laatste greep die de medici kunnen doen, is een operatie. Deze behandeling zit nog in de experimentele fase. De operatie heet G-POEM. Deze operatie zorgt ervoor dat de voedselbrij gemakkelijker van de maag in de dunne darm kan lopen.
Je begrijpt dat gastroparese echt geen lolletje is. Je bent continue misselijk en moet eten terwijl je hier helemaal geen zin in hebt. Heb je last van gastroparese en wil je praktische tips? Trek aan de bel!