Stoma en Afvallen

juli 23, 2022

Stoma en afvallen

Je bent een kilootje te zwaar of je vindt het prettiger om wat lichter te zijn. Veel mensen wil hun spiegelbeeld gaan veranderen dus je bent hier niet de enige in. Alleen hoe ga je dit aanpassen als je een stoma hebt en wilt afvallen?

Lekkage van Stoma

Iets wat je ten alle tijden wilt voorkomen, is een lekkage van je stoma. Je kan hier vervelende klachten zoals ontstekingen etc van krijgen. Om lekkage te voorkomen speelt je gewicht een belangrijke rol. De uitgang die jij hebt, is een maaksel (wel een erg mooie ?) van de chirurg. Het werkt natuurlijk heel mooi maar het is wel iets anders dan je anus. Het weefsel is anders maar de plek is natuurlijk ook ander. Als jij als een gek gaat afvallen, is de kans heel groot dat je problemen gaat krijgen. Afvallen met beleid is dus de sleutel tot succes!

Al het goede komt langzaam

Als je wilt gaan afvallen, wordt er een beroep gedaan op je geduld. Als jij gedurende lange tijd in keline stapjes je voedingspatroon en leefstijl aanpast, heeft je lijf de tijd om hierop te reageren. Je huid krijgt de tijd om op deze veranderen te anticiperen en dat heb je juist nodig om bijvoorbeeld naadlekkage te voorkomen. Naast het feit dat langzaam afvallen beter is voor je huid, is het eigenijk sowieso beter. Ook al je geen stoma hebt. Als je kleine stappen maakt, blijft het allemaal behapbaar (goede woordspeling). Stel, je gooit je eigen voedingspatroon volledig over boord en iets anders gaat doen, het is dan verdomd lastig om dat eigen te maken. Als je hierin strandt, ligt het jojo-en op de loer. Jojo-en is voor niemand goed en dus ook niet voor jou.

Tips voor blijvend gewichtsverlies

  1. Houd een voedingsdagboek via een app bij. Op deze manier wordt inzichtelijk wat je allemaal naar binnen werkt. Op deze manier houdt je jezelf een spiegel voor. Je zal niet de eerste zijn die schrikt van zijn eigen intake per dag. Goede apps zijn Mijn eetmeter of MyFitnesspal
  2. Start met meer bewegen. Je kan gaan zwoegen in de sportschool, maar wandelen is ook altijd goed. Als je tijdens het wandelen nog net een gesprek met iemand kan voeren en nog niet hijgt, dan zit je in je vetverbranding. Lastig om jezelf te motiveren? Ook hiervoor is een super leuke app! De Samsung Health app ( ook te downloaden voor Apple) heeft iedere maand een leuke challenge met stappendoelen. Een echte aanrader!
  3. Kleine porties, kleine hapjes. Dit advies geldt al als je een ileostoma hebt, maar het is sowieso goed om je darmen continue te laten werken. Op deze manier komt de machine (jouw lichaam) niet stil te staan en laat je je lichaam optimaal werken. Ga er dus voor om iedere 2 uren iets te eten
  4. Less is more. More in dit geval is gewicht. Het is niet: ‘Hoe minder ik eet hoe sneller ik afval’ daarnaast is het ook niet heel erg gezond. De app kan je inzicht geven of je wel voldoende eet.

 

Behoefte aan meer tips of aan tips die bij jou van toepassing zijn? Laat het mij weten dan maak ik een voorbeelddagmeu voor je!

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese? Inmiddels begeleid ik een aantal mensen die last hebben van gastroparese. Hoogtijd om hier eens wat meer over te schrijven dacht ik. Ik...

Wat te doen bij Obstipatie

Wat te doen bij Obstipatie

Obstipatie Obstipatie, constipatie of verstopping, het betekent allemaal hetzelfde; je kan niet naar de WC. Diarree is niet fijn maar obstipatie is ook...