Osteoporose door coeliakie, ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa,
Osteoporose betekent vrij vertaald poreus bot of terwijl de kans dat je je botten kunt breken, is groter. Wanneer je een darmziekte hebt, heb je grotere kans op een lagere botdichtheid en dus osteoporose. Je hebt je handen al vol aan je darmziekte en dan wil je daar natuurlijk geen osteoporose bij krijgen. Exacte cijfers zijn moeilijk te vinden maar er wordt geschat dat tussen de 12 en 42% van de mensen met darmziekten last hebben van osteoporose. Vrouwen hebben ongeveer 2 tot 3 keer zoveel botverlies.
Oorzaak van osteoporose bij darmziekten
Er worden meerdere oorzaken aangewezen als je een darmziekte hebt en daar nog eens osteoporose bij krijgt. Aan de ene kant wordt de oorzaak verweten aan een verminderde opname van vitamine D en calcium als gevolg van het ontstoken of niet goed functioneren van de slijmvliezen. Als jij een zware opvlamming van je colitis of crohn hebt, wordt op dat punt mindere vitamines en mineralen opgenomen. Op de termijn kan dit voor te korten zorgen en dat kan als gevolg bijvoorbeeld osteoporose zijn.
Aan de andere kant wordt ook geschreven over een verhoogde cytokine TNF waardoor de osteoclasten worden aangezet tot een verhoogde botafbraak. Que? Even in normaal Nederlands:
- Een cytokine is een molecuul die een rol speelt bij het afweersysteem.
- Je hebt osteoblasten en osteoclasten. Deze cellen zijn verantwoordelijk voor de botopbouw en -afbraak. De blasten regelen de botopbouw en de clasten zorgen voor botafbraak.
De een verhoogde paraatheid van het afweersysteem worden de cellen die verantwoordelijk zijn voor de botafbraak geactiveerd.
Naast bovenstaande dragen een slechte voedingstoestand, laag BMI, lage lichaamsbeweging en roken geen positieve bijdrage aan dit verhaal.
Leefstijl
Met een goede leefstijl kan je de kans op osteoporose dus verlagen. Je hebt er dus nog iets van invloed op! Zoals hierboven benoemd is en goede voedingstoestand, gezond gewicht en lichaamsbeweging belangrijk. Een goede voedingstoestand betekent dat je voldoende binnen krijgt van alle vitamines & mineralen. Hierbij is het belangrijk dat je extra aandacht hebt voor vitamine D en calcium.
Afgelopen week heb ik al een post geschreven over calcium in zuivel. In melk van de koe en soja bevatten evenveel calcium. Gebruik je andere plantaardige zuivel, geen probleem, maar let goed op de hoeveel calcium. Dit kan namelijk bedroevend laag zijn. Natuurlijk zijn er ook andere producten die calcium bevatten. Hierbij kan je denken aan groene groente, peulvruchten, noten, kaas of vis. Als je 500 ml zuivel en 2 plakken kaas per dag binnen krijgt, bevat je voedingspatroon voldoende calcium
Vitamine D zit in de lucht, maar in de donkere maanden krijgen we er onvoldoende binnen. Als je 50+ bent, is het advies om altijd 10 mcg vitamine D in de vorm van supplementen te gebruiken. Deze hoeveelheid is ook het advies in de wintermaanden voor andere leeftijden.
Daarnaast deze specifieke adviezen over calcium en vitamine D is een goed gewicht ook belangrijk. Heb je een verminderde eetlust of val je ongewenst af? Trek dan aan de bel! Het kan namelijk zo zijn dat je lichaam dan spieren verbrand om aan voldoende brandstof te komen. Dat is niet wenselijk en kan ik je goed helpen.