Middelen bij darmklachten

juni 26, 2022

Middeltjes om darmklachten te verminderen

Heb je wel eens gegoogled op ‘Middelen bij darmproblemen’? Deze zoekopdracht levert bijna 100.000 hits op. Hoe moet je hier nu weer door de bomen het bos zien? Ik snap je paniek, maar ik heb een aantal voor je op een rijtje gezet om het overzichtelijk te krijgen.

Pepermuntolie capsules

Deze capsules worden door de universiteit van Maastricht aangehaald als middel dat kan helpen bij mensen met PDS klachten. Het is een kruidenmengsel van pepermunt. Het helpt wanneer je last hebt van gasvorming, winderigheid, krampen en buikpijn. De pepermunt zorgt voor meer rust in je buik. In de praktijk hoor ik dat veel mensen baat hebben bij pepermuntolie als zij last hebben van buikpijn.

Je kan de pepermuntolie van verschillende merken in de winkel vinden. Het merk maakt niet zoveel uit, maar de hoeveelheid pepermuntolie is wel belangrijk. Het advies is om capsules te gebruiken van 182 mg. 1 capsule van het merk Tempocol bevat precies 182 mg. Bij de Holland & Barret kun je capsules vinden van 200 mg. Deze extra hoeveelheid wil niet meteen zeggen dat het ook extra goed werkt.

Het advies is om het op nuchtere maag te nemen en te beginnen met 1 capsule per dag. Als je klachten blijft houden, bouw het dan op tot maximaal 3 keer daags 1 capsule. Blijf je klachten houden? Neem dan contact op met je huisarts.

Iberogast

Dit wordt veel gebruikt door mensen met buikklachten. Als je op de website van Iberogast kijkt, lijkt het ook allemaal heel erg mooi. Er wordt omschreven dat je klachten van misselijkheid, buikpijn, krampen, opgeblazen gevoel en maagzuur zullen verminderen als je Iberogast gebruikt. Het verschil tussen Iberogast en Pepermuntolie is dat Pepermuntolie onafhankelijk is onderzocht. Iberogast heeft zelf ook onderzoeken gedaan, maar dit is natuurlijk niet onafhankelijk. Toch wil dat niet per definitief niet zeggen dat het niet werkt. Het is alleen goed om deze uitslag in je achterhoofd te houden. Het belangrijkste is dat het werkt en wie dan het onderzoek heeft betaald, vind ik wat minder interessant.

Het gebruik van Iberogast is vrij simpel: 3 keer daags 20 druppels voor of tijdens het eten gebruiken.

Lucovitaal Prikkelbare Darm Syndroom capsules

Naast bovenstaande middelen komt dit product van Lucovitaal ook snel naar boven. Ze zeggen dat de Lucovitaal voor dezelfde klachten te gebruiken is als de Iberogast en pepermuntolie. Daarnaast wordt aangegeven dat het ook helpt als mensen last hebben van verstoppingen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de wetenschappelijk onderbouwing hiervoor niet heb kunnen vinden. Net zoals bij de Iberogast; je kan dit product altijd proberen maar vooraf geen garantie of het werkt.

Probeer dit product 2 tot 4 weken en gebruik het dagelijks 3 keer. Als je dan geen effect merkt, dan kun je het aan te kant leggen.

De conclusie die je kan trekken; de middelen van pepermuntolie, Iberogast en Lucovitaal zeggen allemaal te werken tegen de klachten van buikpijn, misselijkheid, krampen en gasvorming. De enige die wetenschappelijk onderbouwing heeft, is pepermuntolie.

Heb je last van diarree of obstipatie en daardoor ook last van gasvorming, buikpijn etc? Dan hoef je dus niet dit soort producten te gebruiken. Het is een soort pleister op de wond. De ontlastingsproblemen los je niet op met de producten. Meer over ontlastingsproblemen? Lees dan mijn blogs!

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese? Inmiddels begeleid ik een aantal mensen die last hebben van gastroparese. Hoogtijd om hier eens wat meer over te schrijven dacht ik. Ik...

Wat te doen bij Obstipatie

Wat te doen bij Obstipatie

Obstipatie Obstipatie, constipatie of verstopping, het betekent allemaal hetzelfde; je kan niet naar de WC. Diarree is niet fijn maar obstipatie is ook...