Coeliakie

In Nederland heeft ongeveer 1% van de mensen Coeliakie. De Coeliakie kan je onder controle krijgen door te starten met een glutenvrij dieet. Coeliakie betekent dat je afweersysteem lichaamseigen cellen aanvallen nadat je gluten hebt gegeten. De aanval wordt gericht op het slijmvlies van de dunne darm. Hierdoor wordt het oppervlakte van dunne darm minder groot. Je kan dan minder voedingsstoffen opnemen.

Coeliakie is niet een diagnose die snel vast gesteld wordt. Dit komt doordat de symptomen op 101 andere ziektebeelden kunnen duiden. Klachten die passen bij Coeliakie zijn bijvoorbeeld

  • Diarree
  • Buikpijn
  • Gewichtsverlies
  • Ijzergebrek
  • Slecht reageren op medicatie kan veroorzaakt worden door Coeliakie

Wanneer je denkt dat je reageert op gluten, start dan niet alvast met het glutenvrij dieet. Als je hier mee start, kan er geen diagnose meer gesteld worden. Je darmslijmvlies herstelt dan en er is niets meer te zien in je bloed of darm. In het geval je nu denkt: ‘O, ik ben al begonnen met het glutenvrije dieet’, dan kan je gluten weer terug brengen in je voedingspatroon. Dit kan je doen door minimaal 6 weken te gaan eten zoals je voorheen deed.

Door de ‘vage klachten’ is de gemiddelde leeftijd waarop Coeliakie wordt vast gesteld is 53 jaar. 

Nadat de diagnose is het advies om glutenvrij te gaan eten. Hierdoor kan het slijmvlies in de darm herstellen. Hoe ga je dit aanpakken? In welke producten zitten gluten? Welke tips zijn er voor lekker glutenvrij brood? De belangrijkste tip is om lid te worden van de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Dit is een hele actieve vereniging die ook verschillende activiteiten organiseert.

Naast het lidmaatschap bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging is het goed om te afspraak met een diëtist te maken die lid is van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV). Anita is één van de weinige diëtist in Leeuwarden die aangesloten is bij de vereniging. Dit betekent dat Anita ieder jaar twee scholingen van de NCV heeft en goede tips kan geven over glutenvrij eten.