Low FODMaP en knoflook

mei 7, 2021

Low FODMaP en knoflook

Als ik met mensen bespreek om het low FODMaP dieet te gaan volgen en aangeef dat knoflook dan niet meer kan, wordt ik aangekeken met grote ogen. De vraag die ik dan vaak krijg: ‘Maar hoe krijg ik dan nog mijn maaltijd lekker op smaak?’ Deze vraag snap ik heel goed. Ook bij mij is de basis van veel maaltijden knoflook. Toch is het echt mogelijk om een hele smakkelijk maaltijd op te zetten zonder knoflook.

Knoflook en fructanen

Knoflook bevat veel fructanen. Fructanen moet je niet verwarren met fructose. Fructose zit veel in fruit en fructanen zie je veel in groenten, brood en dus ook in knoflook. In knoflook zit ook een best grote hoeveelheid fructanen en hierdoor hebben veel mensen last van knoflook. Helaas, maar wel waar. Gelukkig zijn er alternatieven.

Smaakmakers

Je kan knoflookolie gebruiken. Dit kan je zelf maken of zelf kopen. Dit kan je door een flinke hoeveelheid olie in een pannetje op te warmen en daar paar teentjes knoflook in te fruiten. Op deze manier krijg je het aroma in olie. Als het is afgekoeld, kan je de olie zeven waardoor je knoflook eruit haalt en de olie opvangt.

Natuurlijk kan je het ook zelf kopen. Eerder had de Albert Heijn dit in het assortiment maar helaas zijn ze hiermee gestopt. Het is wel te koop bij de Zuivelhoeve en ik zag het ook online bij de app Crisp (voor verantwoorde boodschappen, dikke aanrader overigens).

Je kan ook gebruik maken van Asafoetia. Dit is vertaald Duivelsdrek. Bij de toko kan je deze poeder kopen. In de Nederlandse keuken kennen wij dit niet, maar het is wel een bekend product. Het proberen waard zou ik zeggen.

Bouillon

In veel bouillon zit knoflook in de vorm van poeder toegevoegd. Helaas is dit ook hoog in de FODMaP’s.  De bouillonblokjes van Maggi, de meest simpele uitvoering bevatten geen knoflook. Op deze manier kan je heb je dus een heerlijke basis voor een tomaten- of paparikasoep.

Bieslook is Low FODMaP en heeft een lekkere pittige smaak

Ailoli

Heb je liefde voor Ailoi? Ja dat snap ik wel. Ook wanneer je reageert op knoflook dat je dit heerlijke goedje blijven eten. Gebruik 4 eetlepels mayonaise en 1 eetlepel knoflookolie. Als je de iets gezondere versie wilt maken, kan je ook yogonaise gebruikt.

Genoeg manieren dus om de maaltijd op smaak te brengen, ook zonder knoflook!

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese? Inmiddels begeleid ik een aantal mensen die last hebben van gastroparese. Hoogtijd om hier eens wat meer over te schrijven dacht ik. Ik...

Wat te doen bij Obstipatie

Wat te doen bij Obstipatie

Obstipatie Obstipatie, constipatie of verstopping, het betekent allemaal hetzelfde; je kan niet naar de WC. Diarree is niet fijn maar obstipatie is ook...