Lactose intolerantie

juni 4, 2021

Lactose intolerantie

Wanneer mensen last hebben van hun buik, is zuivel 1 van de eerste dingen waar naar gekeken wordt. Er wordt dan voor gekozen dat deze producten worden weg gelaten uit het voedingspatroon. Soms wordt het vervangen voor sojaproducten maar vaak wordt het gewoon helemaal weg gelaten. Alleen wat is lactose precies?

Wat is lactose?

Lactose is een koolhydraat die is samen gesteld door de verbinding van glucose en galactose. Bij kleine kinderen wordt wel eens een koemelk allergie vast gesteld. In dit geval gaat het om een allergische reactie op het eiwit dat in koemelk zit. Lactose is geen eiwit maar een koolhydraat. Hierdoor weet je dat een lactose intolerantie iets anders is dan een koemelk allergie. Meestal groeit een kind over zijn of haar koemelk allergie heen maar soms wordt de koemelk allergie in een lactose intolerantie.

Mensen waarvan een hun routes rond de evenaar ligt, hebben vaker last van een lactose intolerantie.

Vast stellen van een lactose intolerantie

Als je een intolerantie voor lactose slaat je immuunsysteem niet aan. Hierdoor is het vast stellen van de intolerantie via je bloed heel moeilijk. Voorheen werd een ademtest gedaan. Er werd gemeten welke stoffen er in je uitademing zaten. Tegenwoordig doen ze dit heel vaak meer. Nu wordt vaak een provocatie van lactose voorgesteld. Hiermee wordt bedoeld dat je een periode van 3 of 4 weken de lactose geheel uit je voedingspatroon weg laat en daarna weer gaat toevoegen. Net zoals met het FODMaP dieet. Het elimineren van lactose uit je voedingspatroon is trouwens ook een onderdeel van het FODMaP dieet.

Producten waar lactose in zit

In zuivel zit bijna altijd lactose. Yoghurt, melk, kookroom etc zijn allemaal voorbeelden van lactoserijke producten. De Nederlandse harde kazen vallen niet onder deze categorie. Deze kazen bevatten zo weinig lactose dat iemand met een intolerantie hier niet op reageert. Nederlandse harde kazen zijn bijvoorbeeld jonge, belegen, oude kaas maar ook brie die in Nederland geproduceerd is. Waar je misschien niet meteen lactose in zou verwachten is bijvoorbeeld Rivella. Hier in het noorden een populair drankje die weinig calorieën bevat maar wel lactose bevat. Ook in borrelnootjes, M&M’s en aardappelkroketjes bevatten lactose. Het lezen van etiketten is dus een belangrijke. Lactose wordt als allergeen genoemd op een etiket dus je hoeft hiervoor geen hogere wiskunde hebben gestudeerd.

Pilletjes die lactose opnemen

Om lactose in je lichaam op te nemen, heb je het enzym lactase nodig. Wanneer je te weinig lactase hebt, kan je last krijgen van buik nadat je een glas melk hebt gedronken. Om je een handje te helpen, is het enzym lactase ook in een pilletje te krijgen. Je kan dit online kopen of bij de drogist. Wanneer je zo’n pilletje met het drinken van een glas melk combineert, zul je geen klachten hebben. Ideaal voor op vakantie of eten buiten de deur!

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese? Inmiddels begeleid ik een aantal mensen die last hebben van gastroparese. Hoogtijd om hier eens wat meer over te schrijven dacht ik. Ik...

Wat te doen bij Obstipatie

Wat te doen bij Obstipatie

Obstipatie Obstipatie, constipatie of verstopping, het betekent allemaal hetzelfde; je kan niet naar de WC. Diarree is niet fijn maar obstipatie is ook...