Intollerantie voor voeding bij Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa (IBD)

oktober 9, 2020

Intolerantie voor voeding bij Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa (IBD)

 Wanneer je de Ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa (IBD) hebt, reageer je vaak ook op bepaalde voedingsmiddelen. De reactie kan bijvoorbeeld buikpijn of gasvorming zijn. Vooral de reactie op vezels of lactose is iets wat ik vaak hoor.

Allergisch voor vezels of vezel intolerantie

Vezels kunnen wel eens voor problemen zorgen zoals gasvorming. Gasvorming is heel erg vervelend en pijn maar ik kan je met enige zekerheid zeggen dat het niet komt door een allergie voor vezels of een vezel intolerantie. Wat is het dan wel want je ervaart wel écht last na het eten van bijvoorbeeld een boterham? De klachten kunnen meerdere oorzaken hebben:

  1. Je reageert op gluten
  2. Je reageert op 1 van de groepen FODMaP’s
  3. Je darmen zijn de vezels niet gewend.

Mijn advies zou zijn om dan contact op te nemen met een diëtist gespecialiseerd in IBD. Samen kan er gekeken worden waarop je reageert. Wellicht dat het FODMaP dieet is voor je of moeten de vezels langzaam opgebouwd worden. Dit zijn allemaal opties en is het belangrijk om een weloverwogen keuze te maken.

Vezels leiden vaak niet tot schade in je darmen

 Lactose intolerantie

Buikpijn, diarree of winderigheid na het drinken van een glas melk? Je bent niet de enige. Het niet kunnen verteren van lactose bij de Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa zie je vaak. De reden hiervoor kan ik je niet vertellen, maar het is wel belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Het helemaal weg laten van (plantaardige) zuivel is niet aan te raden omdat je dan onder andere te weinig calcium binnen krijgt.  Je kan bijvoorbeeld wel kiezen voor lactosevrije melk. Dit is ‘gewone’ koemelk maar hier is het enzym lactase aan toegevoegd. De lactase bindt de lactose en dit koppeltje kan met gemak worden opgenomen in je dunne darm. Je kan natuurlijk ook kiezen voor sojamelk maar dan gaat de voorkeur wel uit naar de ongezoete versie.

Gebruik je drinkvoeding om aan te sterken? Weet dan dat deze flesjes vaak lactose arm zijn ondanks dat ze wel op melkbasis zijn. Hier hoef je je dus geen zorgen om te maken. Wil je je calcium op een andere manier binnen krijgen? Laat het mij dan weten want er zijn nog veel meer bronnen van calcium.

Als je geen last hebt van je IBD maar wel darmklachten hebt, geef je maar een gil. Er zijn nog zoveel opties waar we naar kunnen kijken!

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese? Inmiddels begeleid ik een aantal mensen die last hebben van gastroparese. Hoogtijd om hier eens wat meer over te schrijven dacht ik. Ik...

Wat te doen bij Obstipatie

Wat te doen bij Obstipatie

Obstipatie Obstipatie, constipatie of verstopping, het betekent allemaal hetzelfde; je kan niet naar de WC. Diarree is niet fijn maar obstipatie is ook...