Hypnotherapie bij Prikkelbaardarm syndroom (PDS)

Wanneer je meer stress ervaart, zal je ook meer last hebben van je darmen en dus ook van je PDS. Super frusterend natuurlijk want meer last van je buik kan je in een periode van stress net even niet gebruiken. Dit komt door de zogeheten brein-darm-as

Brein-darm-as

Het betekent dat je hersenen direct in verbinding staan met je darmen en anderom. Jouw mentale welzijn heeft dus invloed om jouw darmen en anderom. Er zijn zelfs onderzoeken waaruit blijkt dat depressies te behandelen zijn door je darmflora te veranderen met probiotica. Een ander voorbeeld van de brein-darm-as is het feit dat 20% van de mensen onder begeleiding bij een psycholoog staan, last hebben van obstipatie.

In mijn spreekuur hoor ik vaak dat mensen met PDS bij iedere pijnscheut of ‘pijntje’ een verklaring willen hebben. ‘Wat heb ik nu weer gedaan waardoor ik pijn heb?’ Dit is natuurlijk heel begrijpelijk, maar bedenk dat mensen zonder PDS ook wel eens zo’n soort pijn ervaren. Zij denken dan: ‘Hhmm pijn, geen idee waarvan. Nouja zal morgen weer over zijn.’ Alleen al deze verschillen in gedachtengangen hebben invloed op jouw PDS.

Hypnotherapie

Laat ik voorop stellen dat hypnotherapie niet is wat je denkt. Je gaat niet als een kip zonder kop over straat lopen en weet achter niet meer wat er is gebeurd. Zelf heb ik twee hypnotherapie ondergaan dus ik kan je uit eigen ervaring hierover vertellen. Doe je wel eens yoga? Tijdens de savasana praat de yoga juf nog even. Je ontspant en laat je leiden door haar stem. Op deze manier moet je hypnotherapie ook zien. Het is een soort savasana maar het gaat iets dieper.

Geen idee wat een savansana is? No problem. Je moet het zien dat je lekker ontspannen zit of ligt en je laat je mee voeren door de stem die je hoort. Klinkt het vaag of zweverig? Geloof mij, ik ben een hele nuchtere Fries en het is niet zweverig.

Hypnotherapie en PDS

De dagelijkse dingen die wij doen, gaan vaak onbewust. Het grootste gedeelte is zelfs onbewust. Op die onbewuste is hypnotherapie gericht. Tijdens hypnotherapie wordt je als het ware gereset. De linken die jij hebt gelegd, worden door hypnotherapie gereset. Hierbij kan je denken aan de stress of je tijdens een dagje winkelen wel een wc in de buurt kant vinden. Deze gedachte zorgt voor stress en tijdens het dagje shoppen zal je altijd zien dat je zo gespannen bent dat je inderdaad met spoed een wc nodig hebt. De volgende keer zal je 2 keer nadenken als je gevraagd wordt door een vriendin om te winkelen. Tijdens de hypnose zal de link tussen winkelen en het vinden van een wc gereset worden. Na de hypnose zal jij weer ontspannen kunnen winkelen omdat je helemaal niet op zoek bent naar een wc. Hoe fijn zal dat zijn?

Onderzoek

Je zal het misschien niet meteen denken maar de begeleiding van hypnotherapie bij PDS is bewezen effectief. Een aantal jaar geleden is er een mooie 2DOC gemaakt over dit onderwerp. Op dit moment doet de Universiteit van Maastricht onderzoek naar hypnotherapie bij PDS.  Het MCL doet mee aan dit onderzoek.

Meer weten? Ik sta altijd open voor vragen!