FODMaP Eliminatie

oktober 30, 2020

FODMaP Eliminatie

De eliminatie fase is de eerste fase van het FODMaP dieet. Deze fase voelt voor sommige als een verandeming omdat de klachten eindelijk wegzakken of verminderen. Voor anderen is deze fase een ware struggle; niet meer alles kunnen eten.

Eliminatie in fases

Eerder heb ik geschreven over mijn eigen methode over de eliminatie fase. Door niet de volledige eliminatie uit te voeren, maakt je het voor jezelf gemakkelijker. Al kan je daardoor wel langer aan het zoeken zijn naar de oorzaak. Het bijhouden van een voedingsdagboek in combinatie met klachten is heel erg belangrijk als je de eliminatie in fases gaat doen. Deze manier heeft trouwens de voorkeur ten opzichte van de volledige eliminatie.

Hoelang duurt de eliminatie van het FODMaP dieet?

Eerder werd geadviseerd om deze fase 7 tot 8 weken te laten duren. Inmiddels weten we dat de fase niet te lang moet duren. De groepen fructanen en galactanen hebben een positief effect op je darmflora maar moeten worden vermeden tijdens de eliminatie fase. 7 tot 8 weken is daarom te lang. Mijn advies: doe deze fase maximaal 3 tot 4 weken.

Hulpmiddelen tijdens de volledige eliminatie

Het FODMaP dieet is geen gemakkelijk dieet en daarom zijn er verschillende tools om je te ondersteunen tijdens deze fase. Wees kritisch welke tools je gebruikt. Er wordt namelijk veel onderzoek gedaan naar voedingsmiddelen en FODMaP’s. De voedingsmiddelen kunnen dus eerst low FODMaP zijn en daarna high FODMaPs. Als je dan oude informatie gebruikt, krijg je toch per ongeluk FODMaPs binnen. Een voorbeeld hiervan zijn cherry tomaatjes. Eerst was dit een ideaal tussendoortje maar inmiddels weten we dat je met 4 cherry tomaatjes boven de drempel uit komt.

Hulpmiddelen:

  • Apps; Monash (Engelstalig) en FODMAP Food Guide (Nederlandstalig)
  • Weekmenu, deze heb ik voor je gemaakt en kan je aanhouden
  • Kookboeken van Karlijn’s Kitchen of FODMaP Foodies

Etiketten lezen

Het klinkt al saai en misschien is het dat ook wel; etiketten lezen. Tijdens het FODMaP dieet is het wel erg belangrijk om goed te doen. De stof Inuline zit vaak in glutenvrije producten maar is hoog in FODMaPs. Zo zijn er nog een aantal stoffen waar je op moet letten. Laat het mij weten wanneer je wilt weten over de toegestane ingrediënten.

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese? Inmiddels begeleid ik een aantal mensen die last hebben van gastroparese. Hoogtijd om hier eens wat meer over te schrijven dacht ik. Ik...

Wat te doen bij Obstipatie

Wat te doen bij Obstipatie

Obstipatie Obstipatie, constipatie of verstopping, het betekent allemaal hetzelfde; je kan niet naar de WC. Diarree is niet fijn maar obstipatie is ook...