Dumpingklachten na gastric bypass
Van dumpingklachten ga je je acuut onwel voelen. Ze komen plots en er is niks dat je kunt doen, behalve je eraan overgeven. Foodcare begeleidt mensen die na een gastric bypass te maken krijgen met dumping, om de kans op dumping zo klein mogelijk te maken.
Wat is dumping?
Dumping is een gevolg van een maagverkleining. Bij dumping wordt het door jou gegeten voedsel te snel vanuit de maag ‘gedumpt’ in de dunne darm en is het eten nog lang niet voldoende verteerd. Het gevolg van onverteerd voedsel in je darmen, is dat het vocht trekt vanuit de bloedbaan en dat hoort niet. Je bloeddruk daalt en je voelt je ineens onwel worden.
Dumpingklachten gastric bypass
Door de gastric bypass is er geen opslag meer in de maag. Normaal zit er een klepje tussen de maag en de darm en als je goed hebt gegeten, sluit dat klepje. Dat betekent dat het voedsel daardoor langer in de maag zit, waar het wordt gekneed en samenkomt met maagsappen. Iemand met een gastric bypass heeft dat dus niet, waardoor het risico op onverteerd voedsel dat direct doorgestuurd wordt naar de darmen op de loer ligt.
Symptomen dumpingklachten:
Opgezet gevoel
Diarree
Hartkloppingen
Uitbrekend zweet
Hoofdpijn
Slap gevoel
Overgeven
Misselijk
Vroege dumping en late dumping
Bij vroege dumping daalt de bloeddruk direct nadat het voedsel in de dunne darm komt. Het voedsel is dan nog sterk geconcentreerd, waardoor het niet goed verwerkt kan worden en vocht aantrekt. Late dumping ontstaat 1,5 tot 2 uren na de maaltijd. Dit heeft te maken met een disbalans in de bloedsuikerspiegel. De verhouding tussen insuline en bloedsuikers klopt dan niet. Pas nadat je hebt gegeten, komt de insulineproductie op gang, maar door de snelle passage is de glucose al eerder uit de bloedbaan en de insuline spiegel nog hoog. Je krijgt dan wat diabetespatiënten ook ervaren: een hypo. Ook hier is het erg belangrijk dat we in kaart brengen wat je precies eet, zodat we het eetpatroon stabiel kunnen houden en de kans op dumping verkleinen.
Behandeling dumping
Omdat er geen opslagruimte meer is in de maag om te kneden en te verteren, zul je dat ergens anders moeten doen. In je speeksel zitten veel spijsverteringsenzymen die de vertering stimuleren. Zorg er dus voor dat de eerste vertering plaatsvindt in je mond. Neem kleine hapjes en kauw extra veel. Daarnaast helpt het om frequent te eten en niet te grote maaltijden per keer. Omdat het per individu verschilt waarom iemand op iets dumpt (de een op een paaseitje, de ander op een stuk taart), is het goed om samen met ons te onderzoeken waar jouw lichaam op reageert. Op basis daarvan kunnen we de samenstelling van je eetpatroon veranderen om te kijken welk effect dat in de hand werkt. Ieder lijf is anders en de kans op dumping verminderen is dan ook maatwerk.